Στις 6 το απόγευμα της Τρίτης ξεκινά τυπικά ο χειμώνας στην Ελλάδα –και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο–, καθώς ο Ήλιος θα βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο, το οποίο θα συμπέσει σχεδόν με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων του έτους, των Αρκτίδων.
Το βράδυ του ηλιοστασίου –το πρώτο του χειμώνα–, καθώς και τα αμέσως επόμενα θα είναι τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια.
Όταν ο Ήλιος περάσει το χειμερινό ηλιοστάσιο αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος», μέχρι την εαρινή ισημερία οπότε το φως και το σκοτάδι έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία, αλλά κάπου ανάμεσα στις 20 και 23 Δεκεμβρίου, εξαιτίας του Γρηγοριανού Ημερολογίου. Στην εποχή του Χριστού ήταν στις 25 Δεκεμβρίου, ημέρα που οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τον «αήττητο Ήλιο».
Οι Αρκτίδες, η σκόνη του κομήτη Τατλ
Το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου θα κορυφωθεί και η σχετικά μικρή βροχή των τελευταίων «πεφταστεριών» του έτους.
Οι Αρκτίδες συμβαίνουν μεταξύ 17-25 Δεκεμβρίου, παράγουν πέντε έως δέκα μετέωρα την ώρα και προέρχονται από τη σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1790.
Οι διάττοντες φαίνεται να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού της Μικρής Άρκτου, εξού και το όνομά τους.
Επειδή όμως έχει προηγηθεί πανσέληνος της 19ης Δεκεμβρίου, ο ουρανός δεν θα είναι αρκετά σκοτεινός για καλή παρατήρηση, καθώς το φωτεινό φεγγάρι θα «επισκιάσει» τα περισσότερα μετέωρα.