Λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις συντάξεις των ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωση προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία ωστόσο φαίνεται να βρίσκει αντίθετες την ομοσπονδία των Ποντίων και το σωματείο των παλιννοστούντων.
Η νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση με βάση το νόμο Κατρούγκαλου διορθώνει την ισχύουσα διάταξη και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2022.
Ο νόμος για την Εθνική Σύνταξη προβλέπει, μεταξύ άλλων, ως προϋπόθεση για την απόδοσή της τα 40 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα. Με την προωθούμενη ρύθμιση για τους ομογενείς θα τεθεί ως ημερομηνία έναρξης της μόνιμης και νόμιμης διαμονής στη χώρα η ημερομηνία διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης.
Με την πρόταση δεν συμφωνούν ούτε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας ούτε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Επαναπατριζόμενων Ελλήνων-Ποντίων, καθώς θεωρούν ότι με το τρόπο αυτό παραβιάζονται τα συνταγματικά δικαιώματα της αρχής ισότητας και αναλογικότητας.
«Ανεξαρτήτως από το χρόνο εγκατάστασης στην χώρα, οι Έλληνες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση έχουν όλα τα νόμιμα δικαιώματα πλήρους συνταξιοδότησης», τονίζεται σε ανακοίνωση.
Για το θέμα την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό τον Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Τσακλόγλου και τη γενική γραμματέα Εργασίας Παυλίνα Καρασιώτου. Οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας και του σωματείου συμφωνούν ότι τα όσα άκουσαν δεν ικανοποιούν τα αιτήματα που υπάρχουν, καθώς δεν δίνουν σαφείς και τελεσίδικες αποφάσεις.
Για το δε επίδομα του ΟΓΑ, ο υφυπουργός Παναγιώτης Τσακλόγλου παρέπεμψε στην υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου.