Τον Πολυχρόνη Νικολαΐδη που έφυγε από τη ζωή το 2011, και την εικαστικό Χαρίκλεια Χατζησάββα-Φωτίου που έφυγε από τη ζωή το 1984, τίμησε την περασμένη Κυριακή η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ), παραδίδοντας στις οικογένειές τους το Βραβείο Πολιτισμού, το οποίο απονεμήθηκε για 12η χρονιά.
Πρόκειται για δύο προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στην Αλεξανδρούπολη εξαιτίας του πλούσιου λαογραφικού και πολιτιστικού τους έργου.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, η οποία φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, ξεκίνησε με το ποντιακό μοιρολόι από τη Σάντα που αναφέρεται στο θάνατο του αντάρτη Ευκλείδη Κουρτίδη· ο Πολυχρόνης Νικολαΐδης γεννήθηκε σε οικογένεια προσφύγων από τη Σάντα, το 1939 στα Πεύκα Αλεξανδρούπολης.
Η προσφορά του στη διαφύλαξη και τη διάδοση των παραδόσεων του ποντιακού ελληνισμού θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική. Το 1987, άλλωστε, ίδρυσε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πεύκων «Οι Ρίζες», στον οποίο ήταν πρόεδρος έως το 2008. Στο σωματείο υπάρχει μέρος της βιβλιοθήκης του Γεωργίου Κανδηλάπτη-Κάνεως.
Το κυριότερο, όμως, με δικές του ενέργειες ξεκίνησε να τιμάται η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης στην Αλεξανδρούπολη· η πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ήταν στα Πεύκα, όπου βρίσκεται το μνημείο που είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο εικαστικός Χάρης Αναστασιάδης παρουσίασε τη ζωή και το πολυσήμαντο έργο της ζωγράφου και χαράκτριας Χαρίκλειας Χατζησάββα-Φωτίου.
Γεννημένη στο Ορτάκιοϊ της Αδριανούπολης, η μικρότερη κόρη του Χατζή-Σάββα Ποιμενίδη, ο οποίος ήταν αναμεμιγμένος στον Μακεδονικό Αγώνα, εργάστηκε ως εκπαιδευτικός προτού παραιτηθεί και εισαχθεί στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.
Μετά το θάνατό της δώρισε τα έργα της στο Δήμο Αλεξανδρούπολης με σκοπό τη δημιουργία Πινακοθήκης, ενώ άφησε κληροδότημα για υποτροφία σε έναν φοιτητή ή μία φοιτήτρια από τη Θράκη.