Βαρίδι 1.600 ετών ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην αρχαία Αδριανούπολη, στην περιοχή Εσκιπαζάρ της επαρχίας Καραμπούκ της Τουρκίας.
Η Αδριανούπολη πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως οικισμός στην ύστερη ελληνιστική, ρωμαϊκή και πρώιμη βυζαντινή εποχή. Οι φετινές ανασκαφές στην αρχαία πόλη επικεντρώθηκαν στην αποκάλυψη ενός τετράγωνου κτίσματος, δήλωσε στο Anadolu ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Καραμπούκ Έρσιν Τσελικμπάς, ο οποίος επιβλέπει τις ανασκαφές.
Το αντικείμενο χρησιμοποιούνταν ως αντίβαρο σε ζυγαριά και εντοπίστηκε μέσα σε κατασκευή που ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών. Στο ίδιος σημείο βρέθηκαν αιχμές βελών και μάσκες.
Το εύρημα αναγράφει: «Θεόδωρος, αξιωματούχος του αυτοκρατορικού θησαυροφυλακίου», μια σήμανση που λέει στους μελετητές πολλά για το τεχνούργημα και τη θέση του.
«Από αυτό που βρήκαμε μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε ένα σημαντικό εμπορικό δίκτυο στην Αδριανούπολη. Αυτά είναι σημαντικά δεδομένα που αποδεικνύουν υπήρχε εμπορική δραστηριότητα με την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας», πρόσθεσε ο Έρσιν Τσελικμπάς.
Οι ανασκαφείς τον τελευταίο χρόνο εντόπισαν και δύο λουτρά, εκκλησίες, μία αμυντική κατασκευή, τάφους, αμφιθέατρο, μία τοξωτή και θολωτή κατασκευή, μνημειακή λατρευτική κόγχη, τείχη πόλης, βίλες και άλλα μνημειακά κτήρια.
Η αρχαία πόλη φημίζεται για τα ψηφιδωτά των εκκλησιών, όπου απεικονίζονται οι βιβλικοί ποταμοί Γεών, Φισών, Τίγρης και Ευφράτης, καθώς και πολλά ζώα, όπως άλογα, ελέφαντες, πάνθηρες, ελάφια και γρύπες, θρυλικά πλάσματα με κεφάλι αετού και σώμα λιονταριού.
Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στις ανασκαφές μεταφέρονται στα μουσεία των γύρω επαρχιών, ενώ καταγράφονται και συντηρούνται, σύμφωνα με την αρχαιολογική αποστολή.