Στα Βουρλά της Μικράς Ασίας ταξιδεύουμε, σήμερα, έναν τόπο γνωστό για τις ονειρεμένες παραδοσιακές συνταγές του. Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» φτιάχνουν ένα νηστίσιμο πιλάφι γεμάτο αρώματα που θα εντυπωσιάσει:
Μισό κιλό πλιγούρι |
250 γρ φιδέ |
200 γρ αμύγδαλα (ανάλατα και χωρίς φλούδα) |
Μισή κούπα ελαιόλαδο |
1 μεγάλο κρεμμύδι |
1 πράσο |
1 μεγάλο καρότο |
1 κλωνάρι σέλινο |
2,5 κουταλιές της σούπας αλάτι |
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι μαύρο |
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο |
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά |
1,5 λίτρο νερό ή ζωμό της αρεσκείας μας |
-
- Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο ελαιόλαδο. Μόλις πάρουν χρώμα, ρίχνουμε τα λαχανικά ψιλοκομμένα και τσιγαρίζουμε.
- Έπειτα προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον φιδέ και τα καβουρδίζουμε για 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε το πλιγούρι και το νερό ή το ζωμό. Σκεπάζουμε και βράζουμε για 15 λεπτά. Μετά κλείνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα 15 λεπτά.
Σάββας Καρίπογλου