Ακριβά πληρώνουν οι Τούρκοι φορολογούμενοι τα παιχνίδια κατασκόπων της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών MIT που, ούτε λίγο ούτε πολύ, σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου του Λογιστηρίου του Κράτους της Τουρκίας ξόδεψε περίπου 45 εκατομμύρια δολάρια για «δαπάνες μυστικών επιχειρήσεων».
Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει το παρατηρητήριο Nordic Monitor, τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει η MIT εκτινάχθηκαν στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση 92% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Το 2018 ο οργανισμός είχε 330 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, αλλά έχει γιγαντωθεί σε διάστημα δύο ετών, αυξάνοντας τον πλούτο της στα 2,4 δισεκατομμύρια και σημειώνοντας αύξηση 761% σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Τα ποσά που εισρέουν στον οργανισμό είναι άλλη μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βασίζεται ολοένα και περισσότερο στις μυστικές υπηρεσίες για να εκφοβίσει τους αντιπάλους της και να διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι η ΜΙΤ, ως εργαλείο του νεοεθνικιστικού ισλαμιστικού καθεστώτος της Τουρκίας, κατασκοπεύει συνεχώς επικριτές εντός κι εκτός συνόρων.
Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι ξοδεύτηκαν 115 εκατομμύρια δολάρια σε μισθούς το 2020 και «κάηκαν» 65 εκατομμύρια δολάρια, σε άγνωστη δαπάνη. Το ίδιο ποσό εμφανίζεται και στην αποπληρωμή ακινήτων που κατέχει ο οργανισμός σε άλλη ενότητα της έκθεσης.
Το 2020 η τουρκική υπηρεσία ξόδεψε 25 εκατομμύρια δολάρια παραπάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό της, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα (μάλιστα τότε υπήρξε και επιπλέον κρατική χρηματοδότηση για να καλυφθεί το άνοιγμα).
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δώσει στην υπηρεσία πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης Αμυντικών Βιομηχανιών με τροπολογία, η οποία μάλιστα καταργούσε όλους τους περιορισμούς που υφίστανται υπό κανονικές συνθήκες.
Αναλυτικά, η ΜΙΤ από το 2014 δεν έχει καμία υποχρέωση να αποκαλύψει καμία πληροφορία σχετικά με το τι χρειαζόταν τα χρήματα και μπορεί να διεξάγει διαγωνισμούς για την προμήθεια όπλων σύμφωνα με τους δικούς της κανονισμούς.
Το ταμείο απλά παρέχει τα κεφάλαια, χωρίς αιτιολόγηση και ανεξάρτητα από το ποσό.
Ο τουρκικός στρατός δεν αισθάνθηκε άνετα με τη νέα πρακτική, αλλά η κριτική φιμώθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016, όταν εκατοντάδες στρατηγοί και χιλιάδες ανώτεροι αξιωματικοί καθαιρέθηκαν από τις θέσεις τους.
Αν και αποδυναμωμένο, το Λογιστήριο του Κράτους εξακολουθεί να είναι το κύριο ελεγκτικό όργανο που εξετάζει τις δαπάνες των κυβερνητικών υπηρεσιών για λογαριασμό των φορολογουμένων. Οι λεπτομέρειες δαπανών της MIT δεν δημοσιεύονται ούτε είναι ανοιχτές σε επιθεώρηση ή έρευνα.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να ενδυναμώσει το σώμα πληροφοριών της χώρας, καθιστώντας το πλουσιότερο, ισχυρότερο και λιγότερο υπόλογο για τη δράση του.
Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την αποκάλυψη των βρώμικων μυστικών του Τούρκου προέδρου που τον ενέπλεκαν σε υποθέσεις διαφθοράς, η χρηματοδότηση της ΜΙΤ σημείωσε απότομη αύξηση
Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών πάντα απολάμβανε κάποια ασυλία από τον κρατικό έλεγχο λόγω της ευαίσθητης φύσης της, αλλά έγινε πρακτικά παντοδύναμη από τότε που ο ηγέτης της Τουρκίας άρχισε να γίνεται πιο αυταρχικός.
Έτσι, αποδυνάμωσε σκόπιμα την ήδη χαλαρή εποπτεία που διεξήγαγε το Κοινοβούλιο, εμπόδισε την ελεγκτική αρχή του δικαστικού σώματος και φίμωσε τον Τύπο, αφήνοντας το κρατικό λογιστήριο της χώρας ως τη μόνη αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης του κοινού για τη δράση της ΜΙΤ.
- Πηγή: Nordic Monitor.
- Μετάφραση: Νίκος Χριστοφορίδης.