Τα 32 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, συμπληρώνονται σήμερα, 9 Νοεμβρίου 2021.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 είχε παρατηρηθεί ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης από την Ανατολική στη Δυτική Γερμανία, ειδικότερα στο Βερολίνο, που αν και η πόλη βρισκόταν σε έδαφος που ελέγχεται από την ΕΣΣΔ, η επιτήρηση των συνόρων και της μετανάστευσης ήταν πιο δύσκολη στο αστικό της περιβάλλον.
Τον Οκτώβριο του 1961 η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-ΕΣΣΔ έφτασε στο κόκκινο στο Βερολίνο, όταν τεθωρακισμένα και των δύο πλευρών παρατάχθηκαν αντικριστά στο φυλάκιο «Τσάρλι» της οριογραμμής. Η σύγκρουση αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή μετά από προσωπική επικοινωνία των προέδρων Κένεντυ και Χρουστσόφ. Οι Σοβιετικοί προχώρησαν στην ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου το 1961, δημιουργώντας εκτός από το προφανές, δηλαδή ένα φράχτη που χώρισε οικογένειες και φίλους, και μια συμβολική διχοτόμηση της Ευρώπης.
Πάνω από 5.000 άνθρωποι πέρασαν παράνομα μετά την ανέγερσή του στη Δυτική Γερμανία, ενώ τουλάχιστον 140 άτομα πέθαναν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.
Το 1989 η πτώση του κομμουνισμού στην Ουγγαρία έφερε την πτώση του φράχτη στα αυστροουγγρικά σύνορα, με αποτέλεσμα χιλιάδες Ανατολικογερμανοί να διαφεύγουν στη Δύση μέσω Ουγγαρίας.
Οι πολιτικές αλλαγές στην Ανατολική Γερμανία και το πλήθος Γερμανών που συγκεντρώθηκαν μπροστά στα φυλάκια του Τείχους στις 9 Νοεμβρίου, οδήγησαν στην πτώση του σιδηρού παραπετάσματος που χώριζε τον κόσμο στα δύο.