Στις 7:00 τοπική ώρα άνοιξαν οι κάλπες στη Νικαράγουα υπό το άγρυπνο βλέμμα περίπου 30.000 στρατιωτικών, για μία διαδικασία χωρίς εκπλήξεις: Ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα έχει ήδη εξασφαλίσει την τέταρτη διαδοχική θητεία, μιας και όλοι όσοι είχαν πιθανότητες εκλογής έχουν τεθεί υπό κράτηση.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ αρνούνται να νομιμοποιήσουν τις εκλογές, χαρακτηρίζοντάς τες φάρσα και παρωδία.
Η κυβέρνηση έχει αρνηθεί την παρουσία ανεξάρτητων παρατηρητών, ενώ δημοσιογράφοι διεθνών μέσων δεν έχουν πρόσβαση σε πολλά σημεία. Στην τελευταία εφημερίδα της αντιπολίτευσης που κυκλοφορούσε, τη La Prensa, τον Αύγουστο έγινε αστυνομική έφοδος και ο διευθυντής της συνελήφθη.
Σε όλα τα παραπάνω να προστεθεί ότι πριν από μία εβδομάδα η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, ανακοίνωσε πως απενεργοποίησε γύρω στους 1.000 λογαριασμούς στο Facebook και το Instagram τους οποίους διαχειριζόταν ένα «εργοστάσιο τρολ» της κυβέρνησης της Νικαράγουας για να χειραγωγεί την κοινή γνώμη.
Η αντιπολίτευση προετοιμάζει διαδηλώσεις στην Κόστα Ρίκα, στο Μαϊάμι και στη Μαδρίτη και ζητά από τους ψηφοφόρους να απέχουν προκειμένου να διαφανεί πόση είναι η πραγματική στήριξη στο «ψηφοδέλτιο» που έχει σχηματιστεί από τον 76χρονο Ντανιέλ Ορτέγα και την 70χρονη σύζυγό του Ροσάριο Μουρίγιο, αντιπρόεδρο της χώρας από το 2017.
Το προεδρικό ζεύγος συχνά συγκρίνεται με τον Φρανκ και την Κλερ Άντεργουντ, το ανελέητο δίδυμο της σειράς House of Cards. Οι επονομαζόμενοι και «λόρδος και λαίδη Μάκβεθ» θεωρούνται έτοιμοι για όλα ώστε να διατηρήσουν την απόλυτη εξουσία που ασκούν με σιδηρά πυγμή.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Cid-Gallup, το 65% των 4,4 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αν είχε επιλογή θα ψήφιζε υπέρ της αντιπολίτευσης. Μόλις το 19% που θα επέλεγε τον Ντανιέλ Ορτέγα.
Αντιθέτως, η δημοσκόπηση που έγινε από το ινστιτούτο M&R που πρόσκειται στην κυβέρνηση δείχνει ότι το κυβερνών Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Σαντινίστας (FSLN) συγκεντρώνει το 70% της πρόθεσης ψήφου.
«Δεν υπάρχει κανένας για να ψηφίσεις. Είναι στην τσέπη του Ντανιέλ [σ.σ. Ορτέγα]. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε, σε βάζουν φυλακή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο 46χρονη που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Κυνήγι της αντιπολίτευσης
Από τον Ιούνιο –σχεδόν τρία χρόνια μετά το κύμα βίαιων επεισοδίων και καταστολής που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 300 διαδηλωτές που απαιτούσαν την παραίτηση του Ντανιέλ Ορτέγα–, έχουν συλληφθεί 39 πολιτικές προσωπικότητες, επιχειρηματίες, χωρικοί, φοιτητές και δημοσιογράφοι.
Ανάμεσά τους επτά εν δυνάμει υποψήφιοι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τον πρόεδρο.
Στις δημοσκοπήσεις φαβορί ήταν η 67χρονη Κριστιάνα Τσαμόρο, κόρη της πρώην προέδρου Βιολέτας Τσαμόρο. Ήταν και η πρώτη που συνελήφθη, στις 2 Ιουνίου, και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Οι αντιπολιτευόμενοι κατηγορούνται για προσβολή της εθνικής ενότητας, για υποστήριξη των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Νικαράγουας, για προδοσία της πατρίδας ή για ξέπλυμα χρημάτων, βάσει νόμων που ψηφίστηκαν στα τέλη του 2020. Εκτός από το Κοινοβούλιο, υπό τον έλεγχο του Ντανιέλ Ορτέγα θεωρείται ότι είναι η δικαστική εξουσία και το εκλογικό δικαστήριο.
Ο φόβος κυριαρχεί στη Νικαράγουα των 6,5 εκατ. κατοίκων, την πιο φτωχή χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Μετά τις ταραχές της άνοιξης του 2018 βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πληθωρισμό, την ανεργία και την πανδημία – πάνω από 100.000 πολίτες έχουν εξοριστεί, ενώ υπό κράτηση βρίσκονται 150 αντιπολιτευόμενοι.
Ήρωας της επανάστασης, ο πρώην αντάρτης Ντανιέλ Ορτέγα κατηγορείται σήμερα από τους αντιπάλους του ότι ενεργεί όπως ο δικτάτορας Αναστάσιο Σομόσα, στην ανατροπή του οποίου είχε συμβάλει το 1979.
Η Ελβίρα Κουάντρα, εξόριστη αναλύτρια, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η απομόνωση της χώρας της θα πλήξει τις διεθνείς επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις, κάτι που θα έχει κοινωνικές συνέπειες. Και δεν είναι μόνο ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις· οι σχέσεις είναι τεταμένες και με ιστορικούς συμμάχους όπως το Μεξικό και η Αργεντινή. Μόνοι υποστηρικτές του προεδρικού ζεύγους η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Ρωσία.