Νέοι κανόνες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ για την είσοδο των ανηλίκων στους μικτούς χώρους. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, τα παιδιά μέχρι 18 ετών θα μπορούν να εισέρχονται, στους μέχρι σήμερα μιικτούς χώρους, με self-test και όχι με μοριακό ή rapid.
Τα νέα μέτρα, όπως και τα υπόλοιπα που έχουν ανακοινωθεί, σχετικά με την πραγματοποίηση rapid ή pcr τεστ για τους ανεμβολίαστους για να εισέλθουν στους μικτούς χώρους, θα έχουν ισχύ από αύριο, Σάββατο.
Τρίτη δόση εμβολίου
Η τρίτη δόση του εμβολίου άνοιξε σήμερα για όλους, άνω των 18. Αναφερόμενος σε αυτήν, ο Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δείχνουν ότι μετά την παρέλευση του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση η ανοσία στον οργανισμό έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ουσιαστικά είναι ανεμβολίαστος. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα ότι οι λίγοι θάνατοι που καταγράφονται στους εμβολιασμένους, αφορούν κυρίως ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί πριν από 6 μήνες.
Αποκάλυψε δε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η τρίτη δόση του εμβολίου να είναι υποχρεωτική μετά την παρέλευση εξαμήνου ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού να είναι σε ισχύ.
Όσον αφορά τα εξεταστικά κέντρα, δήλωσε ότι είναι ικανά να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των πολιτών. Όσοι θα θέλουν από αύριο να κάνουν την Τρίτη δόση θα εξυπηρετούνται άμεσα.
Από αύριο, πολύ αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι στους χώρους εστίασης σύμφωνα με τον υπουργό.
Τι συμβαίνει με τους υγειονομικούς
Ερωτηθείς για το θέμα των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει η απόφαση της Κυβέρνησης να τίθενται σε αναστολή και πως όσοι μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν βγει σε αναστολή έχουν αντικατασταθεί.
Πρόσθεσε όμως πως δεν υπάρχει απεριόριστος αριθμός γιατρών και ειδικά σε κάποιες ειδικότητες όπως αυτή του αναισθησιολόγου υπάρχει έλλειψη και για το λόγο αυτό ακόμη κι αν χρειαστεί να αναπτυχθούν και άλλες ΜΕΘ θα λειτουργήσουν με το προσωπικό που είναι διαθέσιμο σήμερα.
Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, θα δοθούν ακόμη περισσότερα κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να ενισχύσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας όπου υπάρχουν ελλείψεις και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη.
Μονοκλονικά αντισώματα
Τέλος, η θεραπεία των μονοκλονικών αντισωμάτων αναμένεται να πάρει την πρώτη έγκριση από τον ΕΜΑ, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Η Ελλάδα έχει ήδη παραγγείλει 2.000 θεραπείες, ενώ για το χάπι που εγκρίθηκε χθες στη Βρετανία η χρήση του στα αρχικά στάδια της νόσου, έχουμε παραγγείλει 10.000 θεραπείες.