Η Γαλλία συνέλαβε το πλήρωμα βρετανικού αλιευτικού σκάφους και ανακοίνωσε ότι θα κλείσει σχεδόν όλα τα λιμάνια της σε μηχανότρατες από το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που καθιστά σημαντική κλιμάκωση στη διαμάχη Λονδίνου – Παρισιού για τα αλιευτικά δικαιώματα μετά το Brexit.
«Τα γαλλικά λιμάνια δεν θα είναι πλέον προσβάσιμα για τα βρετανικά αλιευτικά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμέντ Μπον, σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό CNEWS. Περίπου τρία ή τέσσερα λιμάνια θα παραμείνουν ανοιχτά για τα βρετανικά αλιευτικά σκάφη, όταν το μέτρο τεθεί σε ισχύ την Τρίτη, με τον ακριβή αριθμό να αποφασίζεται την επόμενη εβδομάδα, είπε, προσθέτοντας: «Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή και καμία επιείκεια».
Ο Κλεμέντ Μπον είπε επίσης ότι οι έλεγχοι ασφαλείας που άρχισαν το βράδυ της Τετάρτης σταμάτησαν την πορεία δύο βρετανικών πλοίων «που δεν τηρούσαν τους κανόνες».
Η Γαλλίδα υπουργός Ναυτιλίας Ανίκ Ζιραρντέν, είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ότι οι Αρχές σταμάτησαν δύο βρετανικά πλοία. Τους επιβλήθηκε πρόστιμο διότι ένα από τα σκάφη δεν περιλαμβανόταν στον εγκεκριμένο κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των βρετανικών αλιευτικών σκαφών και ο διευθυντής της περιφερειακής κυβέρνησης «εξέδωσε αμέσως» εντολή να εκτραπεί στο γαλλικό λιμάνι της Χάβρης, ενώ το δεύτερο δεν συμμορφώθηκε με τις εντολές των γαλλικών Αρχών για διεξαγωγή ελέγχου.
Η Βρετανία είπε ότι ερευνά το περιστατικό.
Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζωρτζ Γιουστίς είπε ότι είδε αναφορές ότι το κατασχεθέν σκάφος «ήταν αρχικά σε λίστα και στη συνέχεια φαινόταν να μην περιλαμβάνεται στον κατάλογο, προσθέτοντας ότι ήταν κάτι που είχε ζητήσει από τους αξιωματούχους του να «διερευνήσουν επειγόντως». Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου είπε στο CNN την Πέμπτη ότι γνώριζε για πληροφορίες που ανέφεραν τη διενέργεια εκτάκτων ελέγχων από τις γαλλικές Αρχές και ότι «εξετάζει το θέμα επειγόντως».
Το Παρίσι, προηγουμένως είχε ισχυριστεί ότι οι Γάλλοι αλιείς της δεν έχουν λάβει τις μισές από τις άδειες που χρειάζονται για να ψαρεύουν στα βρετανικά ύδατα και που θα έπρεπε, σύμφωνα με το Παρίσι, να έχουν δοθεί μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βρετανία και Γαλλία αναβιώνουν μία από τις παλαιότερες κόντρες στον κόσμο σε μια επικίνδυνη στιγμή και για τους δύο.
Πηγές: CNN, Politico
Επιμέλεια: Νίκος Χριστοφορίδης