Μια επέμβαση που ενδεχομένως να ανοίγει το δρόμο στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων έκαναν χειρουργοί στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, καθώς κατάφεραν για πρώτη φορά στον κόσμο να «συνδέσουν» σε άνθρωπο νεφρό που αναπτύχθηκε στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου.
Προς το παρόν το όργανο λειτουργεί κανονικά, αν και υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τις επιπτώσεις σε βάθος χρόνου από ένα τέτοιο μόσχευμα.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν και οι New York Times, πρόκειται για ένα ορόσημο της ξενομεταμόσχευσης (μεταμόσχευσης ανάμεσα σε διαφορετικά είδη έμβιων όντων). Επικεφαλής της ιατρικής ομάδας ήταν ο δρ Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων του NYU Langone.
Ο νεφρός δεν μεταμοσχεύθηκε κανονικά, αλλά προσαρτήθηκε μέσω αιμοφόρων αγγείων εξωτερικά, έξω από την κοιλιά, στο πάνω μέρος του ποδιού. Ο λήπτης είναι εγκεφαλικά νεκρός, σε μηχανική υποστήριξη και δωρητής οργάνων.
«Τα πράγματα πήγαν καλύτερα του αναμενομένου. Φάνηκε σαν οποιοδήποτε μόσχευμα που έχω χρησιμοποιήσει από ένα ζωντανό δότη. Πολλοί νεφροί από νεκρούς δεν δουλεύουν αμέσως και χρειάζονται μέρες ή εβδομάδες για να ξεκινήσουν. Αυτός λειτούργησε αμέσως», δήλωσε ο δρ Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, τονίζοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξει η ίδια επιτυχία και σε περίπτωση που μεταμοσχευθεί κανονικά.
Οι επιστήμονες εδώ και καιρό προσπαθούν να αναπτύξουν μέσα σε χοίρους όργανα κατάλληλα για μεταμόσχευση σε ανθρώπους, καθώς οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες. Οι δε ασθενείς που είναι σε αιμοκάθαρση με τα τωρινά δεδομένα ενδεχομένως να μην καταφέρουν ποτέ να κάνουν την επέμβαση.
Εντούτοις, εγείρονται ζητήματα βιοηθικής, ιδίως αναφορικά με το κατά πόσο τα ζώα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, ενώ παραμένει ασαφές το αν το μόσχευμα αυτό θα μπορούσε να μολύνει τους ανθρώπους.