Έντονη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στη διακήρυξη που υπέγραψαν Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος μετά την τριμερή Σύνοδο της Αθήνας. «Οι ηγέτες των τριών χωρών καταδίκασαν την προκλητικότητα και την επιθετική ρητορική της Τουρκίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η τουρκική ηγεσία δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας, και παράλληλα έκανε λόγο για βλέψεις που αποτελούν απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.
Με την κοινή διακήρυξη απορρίπτονται οι παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες από τουρκικά σκάφη, καταδικάζονται οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ για το Κυπριακό απαιτείται η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Παράλληλα, ζητήθηκε από την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «μανιφέστο εχθρικής πολιτικής» από το ελληνικό δίδυμο, και τονίζει ότι καμιά πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να πετύχει εάν δεν συμπεριλαμβάνει την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Αν και υποστήριξε ότι υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις στηρίζει τις ενεργειακές συμφωνίες –στη διακήρυξη της Αθήνας αναφέρεται η ηλεκτρική διασύνδεση–, κατηγόρησε εκ νέου την Ελλάδα και την Κύπρο για μαξιμαλιστικές αξιώσεις και «παράνομες διεκδικήσεις στα θαλάσσια σύνορα», σημειώνοντας πως εκεί βρίσκεται η πηγή της έντασης.
«Ράπισμα» από την Κομισιόν
Η χθεσινή ημέρα για την Τουρκία περιλάμβανε και την ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν που αφορά τις υπό ένταξη χώρες.
Η Επιτροπή ξεκαθαρίζει πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και των κρατών-μελών της, και καλεί την Άγκυρα να λάβει μέρος στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης, ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, ακυρώνοντας παράλληλα όλα τα σχέδια για τα Βαρώσια.
Επιπλέον, ζήτησε να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο τους καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου μεταξύ άλλων του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευση φυσικών πόρων.