Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, μετά από αναβολή ενός έτους λόγω της πανδημίας, ξεκινά σήμερα η δίκη των δύο επιχειρηματιών και των τεσσάρων αστυνομικών για το θάνατο του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας.
Ο κοσμηματοπώλης, ο μεσίτης αλλά και οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο κατηγορούνται για θανατηφόρα σωματική βλάβη.
Ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου –που έρχεται στο προσκήνιο τρία χρόνια– μετά είχε συνταράξει την κοινή γνώμη λόγω της σκληρότητας των χτυπημάτων, σκηνές που καταγράφηκαν και μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης – «ένας θάνατος σε δημόσια θέα», όπως έχει αναφέρει η Πολιτική Αγωγή.
Το υλικό, που αποτελεί μέρος της δικογραφίας και πρόκειται να προβληθεί στο δικαστήριο, είναι ιδιαιτέρως σκληρό, καθώς δείχνει το θύμα να δέχεται σφοδρά χτυπήματα από τους δύο επιχειρηματίες και τελικά να ξεψυχά όσο οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να του περάσουν χειροπέδες.
Τι αναφέρει το βούλευμα
Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Ζακ Κωστόπουλος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 στις 14:30 εισήλθε «για άγνωστη αιτία» στο κοσμηματοπωλείο του 76χρονου επί της οδού Γλάδστωνος, από ανασφάλιστη πόρτα λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του ιδιοκτήτη.
Όπως αναφέρεται, ήταν σε υπερδιέγερση και όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να βγει διότι ασφάλισε η πόρτα, άρχισε να τη χτυπά με πυροσβεστήρα, ενώ το ίδιο έκανε και με το κάτω μέρος της βιτρίνας που θρυμματίστηκε.
Αφού κατόρθωσε να συρθεί έξω, άρχισε να δέχεται αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και στο σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον 58χρονο μεσίτη.
Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος και σε «αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή», έδρασαν με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν.
Το βούλευμα αναφέρει ότι οι σοβαρές σωματικές βλάβες που προκλήθηκαν από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκε ο 33χρονος, «συντέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου», σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που περιλαμβάνονται στα στοιχεία της υπόθεσης.
Το δικαστικό συμβούλιο που παρέπεμψε την υπόθεση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο δέχθηκε ότι οι δύο επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι τα χτυπήματα μπορούσαν να είναι μοιραία, ενώ για τους τέσσερις αστυνομικούς τονίζεται ότι «έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο […] μη προβλέποντας το επελθέν αποτέλεσμα».
Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου είχε ζητήσει την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, κάτι που απορρίφθηκε από το Συμβούλιο.