Στον απόηχο της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, η Τουρκία επανέρχεται με νέες απειλές που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει μονομερώς σε κήρυξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης για τους Τούρκους ψαράδες.
«Για παράδειγμα, στον Εύξεινο Πόντο κηρύξαμε την υφαλοκρηπίδα και ως ΑΟΖ. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο στη Μεσόγειο. Εάν η αλιεία γίνει ένας σημαντικός τομέας για μας στη Μεσόγειο, και αν υπάρξει ένα τέτοιο αίτημα, θα συμβεί. Όταν αυτό συμβεί, κανένας ψαράς από άλλες χώρες δεν θα μπορεί να εισέλθει. […] Δεν μπορείς να υπερασπιστείς την υφαλοκρηπίδα σου και τους υποθαλάσσιους πόρους χωρίς να ανακηρύξεις ΑΟΖ», ανέφερε.
Μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι ο εκνευρισμός της Τουρκίας δεν αφορά την ελληνική κυβέρνηση, καθήκον και αποστολή της οποίας είναι η θωράκιση της χώρας έναντι κάθε απειλής, «σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον με ανησυχητικές τάσεις αστάθειας».
Στο μεταξύ, στις 14 Οκτωβρίου υπογράφεται στην Ουάσινγκτον η αναθεωρημένη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας. «Αποτελεί επιστέγασμα της μοναδικής σχέσης που έχουμε με τις ΗΠΑ, οι οποίες αναγνωρίζουν τη στρατηγική θέση της Ελλάδας», δήλωσε στο Βήμα της Κυριακής ο Νίκος Δένδιας.
Από την άλλη μεριά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπενθύμισε πως οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις παραμένουν στον «πάγο».
Πάντως, οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται και πέρα από τη ρητορική: Με NAVTEX που εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας δεσμεύεται θαλάσσια περιοχή βορείως της Κύπρου για σεισμικές έρευνες. Έτσι, το Oruç Reis θα κάνει εκ νέου την εμφάνισή του μαζί με δύο συνοδευτικά πλοία.