Στο κόκκινο βρίσκονται οι σχέσεις Κίνας και Ταϊβάν, με την πρόεδρο της δεύτερης να δηλώνει ότι αν και δεν επιδιώκουν στρατιωτική αντιπαράθεση, θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να προστατέψουν την ελευθερία τους.
Η Ταϊβάν διεκδικείται εδώ και χρόνια από την Κίνα, η οποία θεωρεί ότι είναι κομμάτι της και όχι ανεξάρτητο κράτος. Για αυτό εξάλλου σε πολλές διεθνείς οργανώσεις δεν εμφανίζεται ως Ταϊβάν αλλά ως κινέζικη Ταϊπέι, ενώ στον ΟΗΕ δεν έχουν υπάρξει ποτέ και οι δύο μέλη, ταυτόχρονα. Παρόλα αυτά η ένταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.
Μέσα σε τέσσερις ημέρες, από την προηγούμενη Παρασκευή, περίπου 150 κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν παραβιάζοντας τη ζώνη της αντιαεροπορικής της άμυνας. Οι αποστολές αυτές των κινεζικών μαχητικών συνεχίζονται.
«Η Ταϊβάν ελπίζει σε μία ειρηνική, σταθερή, προβλέψιμη και αμοιβαία ωφέλιμη συνύπαρξη με τους γείτονες της, αλλά θα πράξει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί την ελευθερία της και τον δημοκρατικό τρόπο ζωής της», δήλωσε πρόεδρος της χώρας Τσάι Ινγκ-βεν.
Η Κίνα από την πλευρά της δηλώνει ότι ενεργεί για την προστασία της ασφάλειας και της κυριαρχίας της, κατηγορώντας τις ΗΠΑ, τον πιο σημαντικό διεθνή υποστηρικτή της Ταϊβάν και προμηθευτή των όπλων της, για την κλιμάκωση της έντασης.
Η Τσάι Ινγκ-βεν δήλωσε ότι η ευημερία στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού χρειάζεται ένα ειρηνικό, σταθερό και ανοιχτό περιβάλλον και ότι υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες στην περιοχή.
«Ωστόσο, αυτό επιφέρει νέες εντάσεις (…) που μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες στη διεθνή ασφάλεια και στην παγκόσμια οικονομία, αν δεν γίνει μία προσεχτική διαχείρισή τους» τόνισε η ίδια.
«Η Ταϊβάν θα συνεργαστεί με χώρες της περιφέρειας για τη διασφάλιση της σταθερότητας», πρόσθεσε.