Η πλατφόρμα του Facebook, όπως και οι άλλες δύο εφαρμογές της εταιρείας Instagram και WhatsApp, αντιμετώπισε χθες τη μεγαλύτερη σε διάρκεια βλάβη στην ιστορία του.
Με αφορμή το περιστατικό, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο για την αιτία που την προκάλεσε, την κριτική που δέχεται η εταιρεία αλλά και το μέλλον του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
Το πρόβλημα ήρθε δύο μέρες μετά τη συνέντευξη στην εκπομπή «60 minutes» του πρώην στελέχους της εταιρείας Φράνσις Χόγκεν, η οποία κατηγόρησε την εταιρεία ότι θέτει σε κίνδυνο την κοινωνία για να αυξήσει το κέρδος της.
«Αυτό που είδα στο Facebook ήταν ότι υπήρχαν συγκρούσεις συμφερόντων. Στη μάχη μεταξύ του τι είναι καλό για το κοινό και καλό για το Facebook, η εταιρεία πάντα επιλέγει να βελτιστοποιεί τα δικά της συμφέροντα», δήλωσε.
Και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν ενδοεταιρικές αναφορές που καταγράφουν λεπτομερώς τις επιπτώσεις που έχουν οι πολιτικές της εταιρείας στη διαμόρφωση της κοινωνίας σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία όμως συνεχίζει να υιοθετεί τις ίδιες πρακτικές».
Τα έγγραφα που δημοσίευσε η Φράνσις Χόγκεν αποδεικνύουν ότι η εταιρεία γνωρίζει πολύ καλά ότι οι πλατφόρμες ιδιοκτησίας της έχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία νεαρών κοριτσιών, τις διατροφικές συνήθειες και την κατάθλιψη.
Η αναφορές αναγνωρίζουν επίσης ότι το Facebook έπαιξε τεράστιο ρόλο στην αναπαραγωγή θεωριών συνωμοσίας και τη διόγκωση του παγκόσμιου αντιεμβολιαστικού κινήματος.
Ορισμένοι αναλυτές από τις ΗΠΑ πιστεύουν ότι ενδεχομένως το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης να φτάνει στην τελευταία περίοδο της ύπαρξής του, όπως έγινε με το MySpace και άλλες παρόμοιες σελίδες, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα που διενεργείται στην πλατφόρμα είναι ο λόγος που οι χρήστες του δεν θα το εγκαταλείψουν ποτέ.