Έμμεση προειδοποίηση στη Γαλλία απευθύνει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην οργισμένη ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη αλλά και όσες προγραμματίζονται από ελληνικά και κυπριακά σκάφη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Άγκυρα καλεί τρίτες χώρες να μην γίνονται υποχείρια της Αθήνας και της Λευκωσίας, ένας σαφής υπαινιγμός για την ελληνογαλλική συμφωνία που κατατέθηκε ήδη στην ελληνική Βουλή.
Και ενώ, λοιπόν, Ελλάδα και Τουρκία αποφάσισαν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών την ερχόμενη Τετάρτη, η τουρκική διπλωματία πολώνει το κλίμα σημειώνοντας ότι ο λόγος για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια είναι οι «μαξιμαλιστικές θαλάσσιες διεκδικήσεις» της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και «οι μονομερείς ενέργειες που απειλούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα» της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.
Αναφερόμενο και πάλι στο ερευνητικό σκάφος «Nautical Geo» που δραστηριοποιείται 10 μίλια ανατολικά της Κρήτης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για προσπάθεια «παραβίασης της υφαλοκρηπίδας μας», όπως δηλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020.
Ο ισχυρισμός αυτός είναι ο ίδιος που χρησιμοποιήθηκε ως βάση για το μνημόνιο με τη Λιβύη· αφορά μονομερή οριοθέτηση που κατατέθηκε με ρηματική διακοίνωση και απαντήθηκε αναλόγως από την Ελλάδα.
Επιπλέον η Τουρκία τα… βάζει και με την Κύπρο, η οποία ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες με το ίδιο σκάφος στις 3 Οκτωβρίου. Σε αυτή την περίπτωση μιλά για παραβίαση και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κράτους των Τουρκοκυπρίων. Ακόμα προειδοποιεί ότι η σχεδιαζόμενη γεώτρηση νοτίως του νησιού «θα αυξήσει την ένταση και θα απειλήσει την σταθερότητα στην περιοχή».
Η ανακοίνωση καταλήγει με την προειδοποίηση ότι «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πεδίο».
Αυτή είναι η δεύτερη οργισμένη δήλωση από την τουρκική διπλωματία μέσα σε λίγες ημέρες, μετά το σχόλιο του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών για την ελληνογαλλική συμφωνία. «Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας και εναέριου χώρου αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο. Είναι κενό όνειρο ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχθούμε αυτές τις διεκδικήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται από τη διεθνή κοινότητα, με διμερείς αμυντικές συμφωνίες κατά της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο Τανζού Μπιλγκίτς.