Την 61η επέτειο ανεξαρτησίας και τον τερματισμό της βρετανικής αποικιοκρατίας γιόρτασε σήμερα η Κύπρος, με τη διεξαγωγή στρατιωτικής παρέλασης στη Λευκωσία.
Τον χαιρετισμό της παρέλασης απηύθυνε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη και τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.
Η αποχώρηση των Βρετανών
Πρωταρχικός στόχος του αγώνα που ξεκίνησε η ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου του 1955 δεν ήταν η ανεξαρτησία αλλά η ένωση με την Ελλάδα, κάτι που δεν επετεύχθη λόγω των διεθνών συνθηκών και της βρετανικής πολιτικής, η οποία δεν άφησε περιθώρια για την ικανοποίηση του αιτήματος των Ελληνοκυπρίων.
Η ημέρα που η Κύπρος κατέστη και τυπικά ανεξάρτητη ήταν η 16η Αυγούστου 1959, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου και αντικαταστάθηκε η βρετανική σημαία με την κυπριακή σε όλα τα δημόσια κτήρια, ενώ η ημέρα εορτασμού της επετείου της Ανεξαρτησίας επελέγη με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1963.
Φυσικά οι Βρετανοί διατήρησαν ένα ποσοστό κυριαρχίας στο νησί με τις δύο στρατιωτικές βάσεις στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια, κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα.
Οι κινήσεις μετά την ανεξαρτησία και η εισβολή του 1974
Μπορεί το Σύνταγμα του 1960 να απαγόρευε ρητά την ένωση με άλλη χώρα ή τη διχοτόμηση, όμως οι Ελληνοκύπριοι θεωρούσαν την ανεξαρτησία ως ένα σημαντικό βήμα για τον στόχο της ένωσης, ενώ οι Τουρκοκύπριοι ως ελπίδα για τη διχοτόμηση.
Η απόπειρα αλλαγής δεκατριών σημείων του Συντάγματος από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο οδήγησαν την Κύπρο σε περιπέτειες, με τους Τουρκοκύπριους να αποχωρούν από τις κρατικές δομές και να προχωρούν σε δημιουργία θυλάκων. Ακολούθησε ο ματωμένος Δεκέμβρης του 1963 και οι συγκρούσεις του 1964 με αποκορύφωμα τους βομβαρδισμούς της τουρκικής αεροπορίας.
Τα χρόνια που ακολουθούν μοιάζουν σαν τη νηνεμία πριν την καταιγίδα, με το πραξικόπημα του 1967 στην Ελλάδα να οδηγεί την Κύπρο βήμα-βήμα προς την καταστροφή. Η αναβίωση της ρητορικής της ένωσης με την Ελλάδα και η μυστική δράση της ΕΟΚΑ Β’ για ανατροπή του Μακάριου, ανοίγουν το δρόμο για την τουρκική εισβολή το 1974.
Έκτοτε η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη και το Κυπριακό ζήτημα άλυτο. Τελευταία φορά που φάνηκε να βρισκόμαστε κοντά σε λύση ήταν το 2017, αλλά από τότε το Κυπριακό βρίσκεται σε τέλμα καθώς η τουρκική πλευρά αποφάσισε να ταχθεί υπέρ της λύσης δύο κρατών προχωρώντας παράλληλα σε κινήσεις ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.