Με ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο πίσω στη γη της Μικράς Ασίας, η Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης –που το 1923 υποδέχθηκε πρόσφυγες από το Ερένκοϊ, ένα αμιγώς ελληνικό χωριό κοντά στην αρχαία Τροία– το περασμένο Σάββατο τίμησε τον μικρασιατικό ελληνισμό.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Βόλβης με αφορμή τα 99 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Επί σκηνής παρουσιάστηκαν χοροί και δρώμενα του γάμου από την περιοχή Ουσάκ, το στόλισμα της νύφης από τη Σύλλη, το ξύρισμα του γαμπρού από τους Κιζδερβενιώτες, ο ίσιος χορός που χόρευαν στους γάμους στην Κιουτάχεια, χοροί από τα μικρασιατικά παράλια, αλλά και εκτός προγράμματος ένας εκπληκτικό κόνιαλι από τους χοροδιδάσκαλους Δημήτρη Χατζηαγγελίδη και Αγγελική Μαργέτα.
Μικρασιατικούς, σμυρνέικους και πολίτικους σκοπούς έπαιξε το μουσικό σχήμα του Αστέριου Τράκα (Κωνσταντίνα Πετρινιώτη, Σάκης Ξενούδης, Αστέριος Τράκας, Γιάννης Δανίτσας, Ελισάβετ Τράκα και Σπύρος Τζιάτζιος).
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπροβάλτας «Ελλήσποντος», ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Οι Φίλοι της Παράδοσης», ο Σύλλογος Μικρασιατών Νικομήδειας «Οι Κιζδερβενιώτες», ο Χορευτικός Όμιλος Καλαμαριάς «Βορεάδες» και ο Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ευκαρπίας «Ουσάκ».