Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας καλλιτέχνης που είχε καταξιωθεί, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη και εκτός της ηπείρου. Αυτό φαίνεται εξάλλου από το γεγονός ότι ο θάνατός του είναι πρώτη είδηση σε Ιταλία, Αυστρία και Γερμανία.
Από το πρωί από πολλές χώρες της Ευρώπης έρχονται συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του μουσικοσυνθέτη.
«Κανένας άλλος δεν κατάφερε να ερμηνεύσει την ελληνική νοοτροπία με τόσο πρωτότυπο τρόπο και να την κάνει γνωστή σε όλον τον κόσμο. Όμως ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν απλώς ένας συνθέτης, ένας μουσικός και μαέστρος. Ήταν αντιστασιακός και πολιτικός», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Focus.
Άλλα μέσα της χώρες τον περιγράφουν ως «λαϊκό ήρωα» των Ελλήνων και «κριτικό πνεύμα».
Στην Ιταλία, ο θάνατός του γίνεται γνωστός από νωρίς. «Ο πιο γνωστός Έλληνας συνθέτης κάθε εποχής, πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 96 ετών, μετά από μια μακρά ζωή, γεμάτη τιμές, πόνο, συνυφασμένη με ορισμένα από τα τραγικότερα γεγονότα του περασμένου αιώνα», γράφει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
Ενώ στη Ρωσία, όλα χωρίς εξαίρεση τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, αλλά και της ρωσικής διασποράς παγκοσμίως, μεταδίδουν από το πρωί την είδηση της απώλειας του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έχει καταγραφεί στη ρωσική ψυχή ως ο μέγιστος ίσως συνθέτης της σύγχρονης Ελλάδας και δημιουργός της λατρεμένης για τους Ρώσους μελωδίας του χορού συρτάκι.
Ο θάνατός του μεγάλου μουσικοσυνθέτη έχει κατακλείσει και τα πρακτορεία ειδήσεων
Τα νέα μεταφέρονται και από τα δύο πιο γνωστά πρακτορεία ειδήσεων στον κόσμο, το Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το Ρόιτερς κάνει λόγο για έναν επιβλητικό άνδρα με πυκνά μαλλιά που έγραφε μουσική, η οποία αντανακλούσε το όραμά του για τον κόσμο: την επιθυμία για μια προοδευτική, δημοκρατική εκδοχή του κομμουνισμού.
Ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο μιλάει για έναν «αντιστασιακό, πολέμιο της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, ο οποίος έγινε γνωστός από την μουσική που συνέθεσε για ταινία Ζορμπάς, η οποία τραγουδήθηκε σε όλο τον κόσμο».
Ταυτόχρονα και το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως πρώτη είδηση την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη.
Τα νέα έχουν ταξιδέψει και στο χώρο της εκκλησίας, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο να αναφέρει σε ανάρτησή του: «Οι ευφυείς και μεγαλειώδεις μουσικές συνθέσεις του, που τυγχάνουν παγκόσμιας αναγνώρισης, θα ταυτίζονται πάντα και θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον Ελληνισμό, θυμίζοντας σε όλους μας τους αδιάκοπους αγώνες του για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη».
His brilliant music compositions, recognized worldwide, will forever be identified with Hellenism, while also reminding us of his relentless struggle for Democracy, Freedom and Justice. May you Rest In Peace, Mikis Theodorakis. pic.twitter.com/9xTTfYi6p0
— Elpidophoros (@Elpidophoros) September 2, 2021
Μηνύματα από ξένους καλλιτέχνες
Ο Ομέρ Ζουλφού Λιβανελί, ο μουσικός, συγγραφέας και ποιητής, στενός φίλος και συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη, τον αποχαιρέτησε μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter μόλις ανακοινώθηκε ο θάνατός του.
«Τι συνέβη από το 1983 όταν σε μία συναυλία στην Αθήνα εισέβαλε με το επιβλητικό σώμα του στο καμαρίνι μου; Την πρώτη φορά που ήρθε στην Κωνσταντινούπολη για την τελετή Golden Record για το άλμπουμ Güneş Topla Benim İçin (Μάζεψε τον ήλιο για μένα), ήταν στο εστιατόριο Urcan στο Σάριγερ εκείνο το βράδυ. Καθώς πίναμε ρακί, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την Ένωση Ελληνοτουρκικής Φιλίας…εκατοντάδες συναυλίες, η αξέχαστη νύκτα που είχαμε στην Έφεσο με το Χατζηδάκη, το Θεοδωράκη και τριάντα χιλιάδες θεατές, ταξίδια, διακοπές, αρρώστιες…Όλα αυτά περνούν από το μυαλό μου»
»Αυτός που πολέμησε κατά των Βρετανών, μαζί με τους αδελφούς του στον Εμφύλιο, έπειτα κατά της χούντας των συνταγματαρχών στα 40 του και στην συνέχεια αυτός που δεν δίστασε να ορθώσει το ανάστημά του οπουδήποτε θεωρούσε ότι υπήρχε καταπίεση ή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με λίγα λόγια, απέναντι σε κάθε είδος καταπίεσης και πολέμων σε όλη του τη ζωή.
»Έχασα έναν από τους καλύτερους φίλους μου στην ζωή και την τέχνη. Ο Μίκης Θεοδωράκης που αντιπροσωπεύει την καθαρότητα του ανθρώπινου πνεύματος, περασμένη μέσα από πόνο, πολέμους, εξορία, αγάπη και προδοσία. Ο πόνος είναι τόσο βαθύς!».
Yunanistan'da Mikis Theodorakis'in ölümü sebebiyle 3 günlük ulusal yas ilan edildi. #MikisTheodorakis https://t.co/p70jfhkC8O @hurriyet aracılığıyla
— Ömer Zülfü Livaneli (@LivaneliZulfu) September 2, 2021
«Έφυγε ένας καλλιτέχνης και πάνω απ’ όλα ένα αξέχαστο σύμβολο της πολιτικής ελευθερίας, την οποία εξέφρασε μέσω της μουσικής», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιταλός συνθέτης, βραβευμένος με Όσκαρ μουσικής, Νικόλα Τζιοβάνι.