Ο καφές, ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως, έχει κατά καιρούς… κατηγορηθεί ότι προκαλεί προβλήματα, ωστόσο μέχρι σήμερα παρέμεναν άγνωστες οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της καθημερινής κατανάλωσης στην καρδιαγγειακή υγεία.
Νέα μελέτη, όμως, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Γαλλία, έδειξε ότι η κατανάλωση έως τριών καφέδων τη μέρα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού και θανατηφόρας καρδιαγγειακής νόσου.
Οι μελετητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 468.700 άτομα με μέση ηλικία τα 56 έτη. Οι συμμετέχοντες (εκ των οποίων το 56% ήταν γυναίκες) και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με την ημερήσια κατανάλωση καφέ – το 22% δεν έπινε καθόλου, το 58% από μισό έως τρεις καφέδες την ημέρα και το 20% πάνω από τρεις την ημέρα.
«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ είναι ασφαλής, καθώς ακόμη και η υψηλή καθημερινή κατανάλωση δεν σχετιζόταν με αρνητική καρδιαγγειακή έκβαση ή θνησιμότητα κατά τα επόμενα 10 έως 15 χρόνια. Αντιθέτως, η κατανάλωση έως τριών καφέδων τη μέρα σχετιζόταν με μικρότερους κινδύνους για εγκεφαλικό, θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο ή άλλη αιτία», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζούτιτ Σίμον του Πανεπιστημίου Semmelweis της Βουδαπέστης.
Αυτή είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει και έχει συστηματικά αξιολογήσει τις καρδιαγγειακές επιπτώσεις της τακτικής κατανάλωσης καφέ σε ένα πληθυσμό χωρίς διαγνωσμένη καρδιοπάθεια.
Διαπιστώθηκε ότι σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ, η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση σχετίζεται με 12% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, 17% μικρότερο κίνδυνο θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας και 21% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η περαιτέρω μελέτη της καρδιάς 30.650 ατόμων μέσω μαγνητικής τομογραφικής απεικόνισης έδειξε, σύμφωνα με τη δρ Τζούτιτ Σίμον, ότι «σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καφέ, οι καθημερινοί καταναλωτές έχουν καρδιά με πιο υγιές μέγεθος και καλύτερη λειτουργία».