Εγκαινιάζοντας το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Στρατιωτικής Μουσικής «Σπάσκαγια Μπάσνια» στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας το ορχηστρικό σύνολο «Θησέας» της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού Ξηράς συνοδεία τιμητικού αγήματος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων εντυπωσίασαν με την πρώτη τους εμφάνισή και ενθουσιάζουν καθημερινά το ρωσικό και διεθνές κοινό, που παρακολουθεί δια ζώσης, αλλά και μέσω διαδικτύου, την κορυφαία αυτή διοργάνωση στο πιο συμβολικό ίσως σημείο της ρωσικής πρωτεύουσας.
Η διμοιρία της Σχολής Ευελπίδων, που εμφανίστηκε με επετειακές στρατιωτικές στολές από διάφορες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, τιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821, όπως έπραξε και στους εορτασμούς στην Ελλάδα, εισήλθε καταχειροκροτούμενη στην Κόκκινη Πλατεία με την ελληνική σημαία και τη σημαία της Σχολής. Οι εμφανίσεις των 56 Ελλήνων στρατιωτικών, μαζί με συναδέλφους τους από άλλες πέντε χώρες και 12 ρωσικές στρατιωτικές ορχήστρες, συνολικά 1200 στρατιωτικούς μουσικούς, θα συνεχιστούν μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, ημέρα επίσημης λήξης του Φεστιβάλ, που έχει γίνει πλέον παράδοση και έχει πάρει το όνομά του από τον ομώνυμο Πύργο Σπάσκι, δηλαδή του Σωτήρος, στα τείχη του Κρεμλίνου.
Το ελληνικό μουσικό πρόγραμμα, αποτελείται από ορχηστρικά και όχι μόνο κομμάτια των Χατζιδάκη και Θεοδωράκη καθώς και στρατιωτικά εμβατήρια. Το ορχηστρικό σύνολο διευθύνει ο μαέστρος και διοικητής της Στρατιωτικής Μουσικής, ταγματάρχης Διονύσιος Μεντές, ενώ τις καρδιές του ρωσικού κοινού κερδίζει όπως πάντα το, έστω και μικρό, απόσπασμα από συρτάκι, που έχει καταγραφεί και στη Ρωσία ως σήμα κατατεθέν της ελληνικής μουσικής.
Στο δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ εξαιρούνται οι μουσικοχορευτικές αναφορές στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως και η επιβλητική έξοδος από την Κόκκινη Πλατεία υπό τους ήχους του «Μακεδονία ξακουστή».
Τις ευχές του για την επιτυχία και αυτού του Φεστιβάλ έστειλε με ειδικό χαιρετιστήριο μήνυμά του ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, επιβεβαιώνοντας τη σημασία, που αποδίδει το Κρεμλίνο σε μια από τις σπάνιες διοργανώσεις στην Κόκκινη Πλατεία, ενώ διοργανωτές και συμμετέχοντες προσκλήθηκαν πριν αρχίσουν οι εμφανίσεις να καταθέσουν λουλούδια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στα τείχη του Κρεμλίνου.