Αυξάνεται ο δείκτης θετικότητας, αλλά και οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα, δημιουργώντας ανησυχία γύρω από την πίεση που μπορεί να αντέξει το ΕΣΥ.
Οι ειδικοί φοβούνται ότι με την επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα από τις διακοπές, θα υπάρξει και μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την άνοδο των κρουσμάτων, αλλά και από την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα.
Μεγάλα ποσοστά θετικότητας έχουμε στις εξής περιοχές:
- Νάξος 7,70%
- Ικαρία 6,90%
- Ηλεία 6.51%
- Άνδρος 5,36%
- Καβάλα 4,89%
- Μεσσηνία 4,80%
- Ιθάκη 4,78%
- Μύκονος 4,73%
- Θεσπρωτία 4,42%
- Νησιά του Αργοσαρωνικού 4,19%
- Κάλυμνος 4,12%
Στις ΠΕ των Χανιών, του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου έχουν ήδη πάρει παράταση τα περιοριστικά μέτρα για τη διασπορά του κορονοϊού, ενώ τα ίδια έχουν ληφθεί και για τη Μεσσηνία.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και το γεγονός ότι ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των υγειονομικών από 1ης Σεπτεμβρίου έως νεωτέρας.
Σε αυτό συμβάλει η αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και το γεγονός ότι σύντομα, οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί θα μπουν σε αναστολή.
Για άλλη μία φορά τονίζεται η σημασία του εμβολιασμού, καθώς, όπως αναφέρει ο Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μέσα σε μια εβδομάδα έφυγαν 6 άτομα 18-39 ετών που ήταν ανεμβολιαστα. Ταυτόχρονα, αυτή τη στιγμή είναι διασωληνωμένα δεκατρία παιδιά.