Σε υψηλούς τόνους, σε σχέση με την αρχική του τοποθέτηση, κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις φωτιές.
Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τον κατηγόρησε προσωπικά για τις μεγάλες καταστροφές, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε το Μάτι, λέγοντας ότι στήθηκε επικοινωνιακό σόου ενώ ήταν γνωστό ότι υπήρχαν νεκροί.
«Ο λαός θα θυμάται πως στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα», είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: «Για να μην πω τι κάνατε τρεις εβδομάδες μετά, εσείς που είχατε τόση ενσυναίσθηση για το ζήτημα του Ματιού. Εμείς τότε για τέσσερις ημέρες δεν είπαμε κουβέντα. Σας ασκήσαμε κριτική λόγω της παντελoύς αδυναμίας να εκκενώσετε το Μάτι και για το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Δεν είχατε το θάρρος, ποτέ δεν ζητήσατε συγνώμη».
Το λέω ευθέως: πρώτη μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπήρξε συνειδητή προσπάθεια αμφισβήτησης αυτής της προσπάθειας. Μια αμφισβήτηση η οποία προσβάλλει ευθέως τη μνήμη θυμάτων από προηγούμενες τραγωδίες.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 25, 2021
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη στην Εύβοια και πρόσθεσε ότι λόγω της αναζωπύρωσης στην Αττική δυστυχώς υπήρξε η ανάγκη να φύγουν από το συγκεκριμένο μέτωπο τα εναέρια μέσα. «Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να αφήνουμε υπονοούμενα ότι κάποιοι ήθελαν να κάψουν την Εύβοια», υπογράμμισε.
Επανέλαβε ότι προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ανέφερε ότι η οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων δεν περιορίζεται στην προειδοποίηση του 112. «Σημαίνει ειδικά τοπικά σχέδια, με μελετημένες οδούς διαφυγής, αποκλεισμούς δρόμων ώστε να μην υπάρξουν εγκλωβισμοί και κινητοποίηση της Αστυνομίας και του Λιμενικού», εξήγησε.
Στη δε τριτολογία, απευθυνόμενος εκ νέου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι το επιτελικό κράτος ως μία μορφή λογοδοσίας και συντονισμού θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. «Το ταμείο γίνεται την ώρα των εκλογών. Καταλαβαίνω ότι δεν έχετε καμία πρεμούρα να ζητήσετε εκλογές. Τους λόγους τους γνωρίζετε», συνέχισε.
Λίγα 24ωρα μετά το πέρασμα της φωτιάς ξεκινάμε να επουλώνουμε τις πληγές. Στο https://t.co/VDhbP6LEVr κατατέθηκαν ήδη 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε €10,5 εκ. αποζημιώσεων. Ποτέ το ελληνικό κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα στη χορήγηση σημαντικών αποζημιώσεων σε πληγέντες.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 25, 2021
Για την κριτική που έχει ασκηθεί σχετικά με τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, χαρακτήρισε «ήρωες» τους πιλότους και τους μηχανικούς που κρατούν στον αέρα πτητικά μέσα 50 ετών. «Δεν μπορούν να πετάξουν όλα μαζί, πετάνε τα μισά και τα άλλα μισά πάνε για ανεφοδιασμό. Φέραμε έως και αεροσκάφη από την Αυστραλία. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε αυτό το επίπεδο», ισχυρίστηκε.
Η συνδρομή που εξασφάλισε η χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες ήταν πρωτοφανής: 23 χώρες έσπευσαν να υποστηρίξουν την πατρίδα μας με εναέρια μέσα, με πυροσβεστικά, με προσωπικό. Ευχαριστώ καθεμία και καθένα ξεχωριστά, όλους όσοι ήρθαν να μας στηρίξουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 25, 2021
Αναφερόμενος στη δήλωση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο Φάνης Σπανός ουδέποτε είπε ότι υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης, γιατί αυτό θα ήταν εξωφρενικό για μια κυβέρνηση. «Πιστεύετε πραγματικά πως υπάρχει ηγεσία που μπορεί να δώσει εντολή μη κατάσβεσης; Υπονοείτε πως κάποιος ήθελε να καεί η Εύβοια. Με αυτά τα υπονοούμενα ρίχνετε νερό στο μύλο όλων όσοι πιστεύουν πως κάποιοι ήθελαν να καεί η Εύβοια για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες», δήλωσε.
Όμως βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα να πρέπει να διαχειριζόμαστε 4 μεγάλες πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Μια ένταση ενός φαινομένου που ξεπέρασε πολλά από τα οχυρά μας και την προετοιμασία που είχαμε κάνει.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 25, 2021
Ειδικά για τις ανεμογεννήτριες, με βάση και τις προτάσεις που κατέθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα γίνουν αναδασώσεις με φυσικό τρόπο, όπως είναι η πρόταση των ειδικών, και παράλληλα θα υπάρξουν αντιδιαβρωτικά έργα. Εξήγησε, ωστόσο, ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί οικονομία χαμηλών ρύπων χωρίς την αξιοποίηση του αέρα.
«Το ερώτημα που τίθεται είναι πού και με ποιους κανόνες θα μπουν ανεμογεννήτριες. Ανεμογεννήτριες δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε παντού, αλλά είναι αδύνατον να λέμε πως θα δρομολογήσουμε τους στόχους μας μόνο με ανεμογεννήτριες στη θάλασσα. Ναι, θα χρειαστούμε και off shore ανεμογεννήτριες, αλλά και στην ξηρά, θα αξιοποιήσουμε και την ηλιακή ενέργεια», κατέληξε.