Εμφανώς συγκινημένος, με τη φωνή του να ραγίζει τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επέστρεψε φέτος στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, με την εικόνα από το σύμβολο της ορθοδοξίας να μεταδίδεται σε όλον τον κόσμο μέσω της ΕΡΤ.
Μετά από τις εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης του μνημείου, αλλά και στερέωσης των επικίνδυνων βράχων (εργασίες για τις οποίες ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε το τουρκικό κράτος, όπως και για την άδεια που δόθηκε για τη Θεία Λειτουργία), οι ορθόδοξοι προσευχήθηκαν για μία ακόμα φορά στο όρος Μελά.
Την πρώτη φορά που επιτράπηκε Θεία Λειτουργία για τον Δεκαπενταύγουστο ήταν το 2010. Το ιστορικό μοναστήρι έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2015 και άνοιξε μερικώς για το κοινό την άνοιξη του 2020. Πέρσι τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη Θεία Λειτουργία εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης, όμως φέτος έδωσε κανονικά το παρών.
Στον Πόντο ταξίδεψαν και προσκυνητές από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Γεωργία και τις παραδουνάβιες χώρες. Ήταν όμως περιορισμένοι λόγω των μέτρων που ισχύουν για την πανδημία και η είσοδός τους στην Παναγία Σουμελά έγινε με δελτία εισόδου και υπό το άγρυπνο βλέμμα των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.
Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην «υπόσχεση προς τους Πόντιους αδελφούς», η οποία εκπληρώνεται και φέτος και δεν είναι άλλη από το να γιορτάζεται η Παναγία σε αυτόν το βράχο, το παλάτιον Της. «Ερχόμαστε ως πρέσβεις και άγγελοι ειρήνης και αλληλεγγύης», υπενθύμισε.
Μίλησε για το σεβασμό που τρέφουν οι μουσουλμάνοι στο πρόσωπό Της, για το μοναστήρι που είναι ένα πνευματικό σύμβολο και που προστατεύθηκε ακόμα και από τους Οθωμανούς, αλλά και για τη φύση που βλέπει γύρω του και για την οποία δεν μπορεί παρά να ευχαριστήσει τον Θεό.
«Περαίνοντες τον λόγον, απευθυνόμεθα προς τους απανταχού Ποντίους, τους παρόντας και τους απόντας, πέμποντες χαιρετίσματα από τον ιερόν τόπον της Παναγίας μας “τεμέτερον η Παναΐαν η τρανέσσαν”, και κομίζοντες την Πατριαρχικήν ημών ευλογίαν προς πάντας υμάς», είπε.
Τόνισε ακόμα την ανυπομονησία που υπάρχει στους ορθόδοξους να βρεθούν κάθε Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά και σημείωσε ότι οι προσευχές όλων είναι για ειρήνη, αγάπη και αφθονία. Επίσης, προσευχήθηκε, όπως είπε, για όσους δοκιμάζονται από τις φωτιές, τις πλημμύρες και την πανδημία.
Ευχή του κ. Βαρθολομαίου ήταν να επιστρέψει και του χρόνου στην Παναγία Σουμελά και να δώσει ο Θεός ώστε να ανταμώσουν όλοι. Μετά το κήρυγμά του κοινώνησε ο ίδιος τους πιστούς – ανάμεσά τους και ο μεσοεπιθετικός της Τραμπζονσπόρ Τάσος Μπακασέτας.
Μοναδική παραφωνία στην εορταστική αυτή ημέρα δεν ήταν το κρύο και σε κάποια στιγμή η βροχή, αλλά η τουρκική σημαία πάνω στο μνημείο της Παναγίας Σουμελά, όπως συμβαίνει σε όλα τα ελληνικά μνημεία που έχουν αναστηλωθεί. Και φυσικά ότι απουσίαζε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο οποίος απελάθηκε από την Τουρκία και δεν του επιτράπηκε να εκπροσωπήσει τους Ποντίους.