Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» και ο Σάββας Καρίπογλου προτείνουν για την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου μια πολύ εύκολη συνταγή, ακόμα και για αρχάριους στη μαγειρική.
Με απλά υλικά και λίγα βήματα δημιουργείτε έναν νόστιμο πρωταγωνιστή για το οικογενειακό, γιορτινό ή κυριακάτικο τραπέζι.
1½ κιλό αρνί (μπούτι) |
1 κιλό πατάτες baby |
½ κούπα ελαιόλαδο (περίπου 150 ml) |
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο |
2 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο |
2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι |
Αλάτι και πιπέρι |
- Αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο και τα μυρωδικά.
- Πλένουμε τις πατάτες και τις μαρινάρουμε με αλατοπίπερο και 1 κουταλιά της σούπας από το μίγμα των μυρωδικών.
- Στρώνουμε στο ταψί πρώτα αλουμινόχαρτο και μετά λαδόκολλα. Στρώνουμε τις πατάτες.
- Χαράσσουμε το μπούτι από τη μέσα μεριά κατά μήκος του κόκαλου. Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα και απλώνουμε το υπόλοιπο μίγμα με τα μυρωδικά.
- Το τοποθετούμε πάνω στις πατάτες, προσθέτουμε 1 κούπα νερό και τυλίγουμε.
- Ψήνουμε στους 170°C για 2,5 ώρες σκεπασμένο και επιπλέον μισή ώρα ανοιχτό, ώστε να πάρει χρώμα.
≈
- Μπορείτε να προσθέσετε και ρίγανη ή να αλείψετε το κρέας με μουστάρδα ή πελτέ ντομάτας.
- Μία σάλτσα που μπορεί να συνοδεύσει το ψητό –ή να το περιχύστε με αυτή– είναι η εξής: Ένα μπουκαλάκι αριάνι, χυμό από ένα λεμόνι, λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και φρέσκο θυμάρι.
- Τα καλοκαιρινά οικογενειακά τραπέζια πρέπει συνοδεύονται από πληθώρα λαχανικών, ψητών ή τηγανιτών, δροσιστικές σαλάτες και αλοιφές. Έτσι έχουμε ένα χορταστικό, αλλά ταυτόχρονα ελαφρύ γεύμα.