Αντιμέτωπη με νομικές κυρώσεις είναι πιθανό να βρεθεί η Δανία μετά από την προσπάθεια της να επιστρέψει εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία, πίσω στη Δαμασκό.
Ένα επικίνδυνο παράδειγμα προς τις άλλες χώρες δίνει η Δανία με αυτή της προσπάθεια, την οποία έκανε αφού έκρινε ότι η πόλη της Δαμασκού είναι πλέον ασφαλής.
Οι Αρχές της Δανίας άρχισαν να απορρίπτουν αιτήσεις από Σύριους πρόσφυγες για ανανέωση της προσωρινής άδειας παραμονής τους, το περασμένο καλοκαίρι. Δικαιολογούσαν την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι η κατάσταση στη Συρία, πλέον έχει βελτιωθεί σημαντικά. Περίπου 1.200 άτομα επηρεάστηκαν από την κατάσταση αυτή.
Αυτή την άποψη περί ασφάλειας της Δαμασκού πάντως, δεν συμμερίζεται ούτε ο ΟΗΕ, αλλά και ούτε άλλες χώρες.
«Η κατάσταση στη Δανία είναι πολύ ανησυχητική. Αν και το ρίσκο της άμεσης επαφής με κάποιο βίαιο περιστατικό μπορεί να έχει μειωθεί σε κάποια μέρη της Συρίας, το ρίσκο πολιτικής βίας παραμένει τόσο επίκαιρο όσο ποτέ και πρόσφυγες που γυρνάνε από την Ευρώπη είναι στόχοι του καθεστώτος», λέει η Γκουέρνικα 37, οργάνωση που προσφέρει δωρεάν βοήθεια σε νομικά ζήτημα, με βάση το Λονδίνο.
Η άνοδος της ακροδεξιάς στη Δανία
Περίπου το 10% από τους 5.8 εκατ. κατοίκους της Δανίας έχουν γεννηθεί εκτός της χώρας. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια το δανέζικο People’s party, το οποίο ανήκει στην ακροδεξιά ανεβαίνει συνεχώς σε δημοτικότητα.
Η κίνηση αυτή προς του Σύριους, φαίνεται ότι είναι μία προσπάθεια της κεντροαριστεράς της κυβέρνησης να κερδίσει πίσω ψήφους.
Επειδή, όμως, η Δανία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση Άσαντ, οι Σύριοι πρόσφυγες στους οποίους δεν γίνεται ανανέωση της παραμονής τους Στη Δανία, κινδυνεύουν να παραμείνουν σε κέντρα κράτησης για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, αυτοί που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις αποφάσεις της Δανίας είναι οι γυναίκες και τα άτομα μεγάλης ηλικίας, καθώς οι δανέζικες αρχές κρίνουν ότι για τους άντρες υπάρχει κίνδυνος, αν γυρίσουν, να χρησιμοποιηθούν στο στρατό.
Η οργάνωση Γκουέρνικα 37 επικοινωνεί με δικηγόρους στη Δανία, έτσι ώστε να δοθεί κάποια λύση στο ζήτημα, χωρίς να χρειαστεί να κινηθούν νομικά εναντίον της δανέζικης κυβέρνησης.
Μέχρι τότε, όμως, οι Σύριοι πρόσφυγες της Δανίας, παραμένουν για ακόμη μία φορά σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας, χωρίς να ξέρουν τι τους περιμένει αύριο.