Έφυγε σήμερα, σε ηλικία 81 ετών, η ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου Μάγια Λυμπεροπούλου.
Γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου 1940 στα Πατήσια. Έμεινα εκεί για πολλά χρόνια. Η οικογένεια της αποτελούταν από εμπόρους σιτηρών που δραστηριοποιούνταν στη Βουλγαρία, αλλά με τους Βαλκανικούς Πολέμους γύρισαν στην Ελλάδα.
Τα τελευταία 20 χρόνια έμενα στα Εξάρχεια.
Το θέατρο ήταν κομμάτι της ζώης της από πολύ μικρή, αφού ήταν καθημερινό κομμάτι της εκπαίδευσης της, στο σχολείο που πήγε. Παρόλα αυτά αρχικά στην αρχή φαινόταν ότι δεν θα γίνει ηθοποιός, αλλά νομικός.
«Στην αρχή μπήκα στη Νομική, όπως όλα τα καλά παιδιά», είχε πει σε μία συνέντευξη της στη Lifo.
Κρυφά ακολουθούσε, όμως, και το πάθος της, αφού μπήκε ταυτόχρονα και στη σχολή Κουν. Εκεί γνώρισε και τις πρώτες επιτυχίες.
«Το να γίνεσαι από μαθήτρια πρωταγωνίστρια μέσα σε μια μέρα ήταν ένα χαρακτηριστικό του Θεάτρου Τέχνης. Ήταν η σεζόν ’58-’59, ο Φέρτης πρωταγωνιστούσε στην Ηλικία της νύχτας, όπου οι δάσκαλοι έλεγαν μόνο πέντε έξι ατάκες, κι εγώ στο Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι. Ο Κουν πάντα έπαιρνε νέους ανθρώπους και τους έδινε πρώτους ρόλους κατευθείαν. Αυτό δεν σημαίνει πως νομιμοποιούνταν ως πρωταγωνιστές. Στον πρώτο μου ρόλο ιδέα δεν είχα. Στη δέκατη πρόβα έκλαιγα κι έλεγα “αφήστε με να πάω σπίτι μου”. Μετά από πέντε χρόνια κατάλαβα γιατί ο Κουν στεκόταν στην κουίντα, είκοσι λεπτά μετά την έναρξη του έργου, και με κράταγε από τους ώμους», έλεγε η ίδια.
Το 1971 πήγε στη Γαλλία, εκεί πίστεψε ότι δεν θα ξανακάνει θέατρο. «Έγινα επαγγελματίας θεατής, σπούδασα κινηματογράφο και δούλεψα στην Ολυμπιακή Αεροπορία, στις κρατήσεις θέσεων. Έφυγα από τον Κουν τριάντα χρόνων, που είναι και η καλύτερη εποχή για μια γυναίκα ηθοποιό», είπε.
Αγαπούσε το θέατρο ακόμα, αλλά δεν της έλειπε.
Όταν γύρισε στο θέατρο δεν ήταν ανταγωνιστική, επεδίωκε το θέατρο του συνόλου.
«Δεν ανέχομαι κάποιον να λέει πως οι διανοούμενοι σιωπούν, τη στιγμή που δεν τους ζήτησαν ποτέ τον λόγο», είχε πει.
Για το τέλος αυτό που επιθυμούσε ήταν να μην υποφέρει από κάποια αρρώστια. Η μεγάλη αυτή θεατρική ηθοποιός πέθανε σήμερα από έμφραγμα.