Σαν σήμερα, 47 χρόνια πριν, έγινε το πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας της Κύπρου. Σκοπός του ήταν να ανατρέψει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’ και έτσι να επιτευχθεί η ένωση με την Ελλάδα.
Στις 15 Ιουλίου του 1974 στην Κύπρο η Εθνική Φουρά, η ΕΛΔΥΚ και η ΕΟΚΑ Β’ με εντολή που είχαν από τη Χούντα των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα πραγματοποίησαν πραξικόπημα.
Εκείνη την περίοδο τα πράγματα στην Κύπρο ήταν ασταθή. Η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία μετρούσε μόλις 14 χρόνια ζωής αντιμετώπιζε προβλήματα με τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι μετά τις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963 μετακινήθηκαν σε θύλακες. Επιπλέον στο νησί δρούσαν παραστρατιωτικές οργανώσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εθνικιστών και παραστρατιωτικών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος βρισκόταν σε σύγκρουση με το καθεστώς στην Ελλάδα, αλλά αντιμετωπιζόταν και με καχυποψία από τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, η ΕΛΔΥΚ, που βοήθησε στο πραξικόπημα, αποτελούταν από Έλληνες στρατιωτικούς και στρατιώτες ως ανεξάρτητη δύναμη, αλλά και εντός της Εθνικής Φρουράς.
Την ήμερα του πραξικοπήματος ο πρόεδρος της Κύπρου κατάφερε και διέφυγε προς την Πάφο και πρόεδρος τοποθετήθηκε ο Νίκος Σαμψών που στη συνέχεια ανακήρυξε την «Ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου».
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κατάφερε να φτάσει στις ΗΠΑ, όπου στις 19 Ιουλίου έλαβε μέρος στην σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατήγγειλε την χούντα των Αθηνών για εισβολή.
Φυσικά, η πιο άσχημη τροπή των γεγονότων ήρθε στις 20 Ιουλίου, όταν η Τουρκία με αφορμή τα γεγονότα και επικαλούμενη το άρθρο 4 της συνθήκης Εγγυήσεων, εισέβαλε στην Κύπρο.
Στις 23 Ιουλίου ο Νίκος Σαμψών προ της διαφαινόμενης κατάρρευσης παραιτήθηκε, όπως και το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα.
Αυτό, όμως, δεν έκανε την Τουρκία να απομακρυνθεί, αφού τον Αύγουστο έκανε μία δεύτερη επιχείρηση και κατέλαβε το 36% της Κύπρου.
Τις συνέπειες των πράξεων αυτών τις βλέπουμε έως και σήμερα.
Σήμερα με αφορμή την τέλεση του μνημόσυνου των πεσόντων προς προάσπιση της νομιμότητας και της Δημοκρατίας κατά το πραξικόπημα, ο τωρινός πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε:
«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης που δεν πρέπει ποτέ να διαγραφεί διότι η προδοσία της Χούντας και των εδώ συνεργατών της έφεραν μια ανείπωτη καταστροφή στην Κύπρο. Συνεπώς, ο καθένας θα πρέπει να διδάσκεται από το τι προηγήθηκε τι ακολούθησε του πόσο κάποιοι Ελληνόφωνοι εκτελούσαν εντολές ξένων δυνάμεων προς όφελος συγκεκριμένης χώρας».
Ενώ για την Τουρκία είπε ότι: «Επαγρυπνούμε, παρακολουθούμε και θα αντιδράσουμε ανάλογα με το τι θα εξαγγείλει ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την παρουσία του στα Κατεχόμενα».