Του Κρικόρ Τσακιτζιάν
Για την αποκάλυψη του ομότιμου καθηγητή Αθανασίου Μπίντα, σχετικά με τον τάφο της Ολυμπιάδας που όπως υποστηρίζει, βρίσκεται στον Τύμβο του Κορινού Πιερίας, απέναντι από τον Τύμβο με τον τάφο του Νεοπτόλεμου, αναφέρθηκε και η γνωστή αρχαιολόγος Λιάνα Σουβαλτζή.
Πρόκειται για την αρχαιολόγο που έκανε τη μεγάλη ανακάλυψη στην Όαση της Σίουα, όπου οι αιγυπτιακές Αρχές είχαν ανακοινώσει προ ετών ότι είχε ανακαλυφθεί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά όλα σταμάτησαν ξαφνικά μετά από παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης.
Για τις αποκαλύψεις του Αθανάσιου Μπίντα στον Κορινό, η Λιάνα Σουβαλτζή μάς είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε, ότι θεωρεί πως είναι ο τάφος της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συζύγου του Φιλίππου Β΄.
Θεωρεί μάλιστα πως είναι αδύνατον να ανήκει σε κάποιο άλλο πρόσωπο και όπως είπε χαρακτηριστικά, ο ομότιμος καθηγητής παρουσίασε επιστημονικά και τεκμηριωμένα την άποψή του και έχει απόλυτα δίκιο. Μάλιστα προσθέτει ότι το συγκεκριμένο μνημείο, το οποίο έχει επισκεφθεί για να το μελετήσει αρκετές φορές, έχει κοινά στοιχεία με τον τάφο του Αλεξάνδρου στην Όαση της Σίουα. Αυτοί που το έχτισαν, λέει η Λιάνα Σουβαλτζή, εμπνεύστηκαν από το συγκεκριμένο μνημείο της Αιγύπτου και αυτό του Κορινού είναι μια μικρογραφία του.
Μάλιστα η Λιάνα Σουβαλτζή, αναφέρθηκε και στις επιγραφές που έχει ανακαλύψει ο Αθανάσιος Μπίντας, οι οποίες αναφέρουν το όνομα της Ολυμπιάδας και βρίσκονται στο μουσείο στο Δίον. Θεωρεί ότι είναι επιστημονικά δεμένη, όπως λένε στη γλώσσα των αρχαιολόγων, η θεωρία του καθηγητή Μπίντα, η οποία παρουσιάστηκε επίσημα σε επιστημονικό συνέδριο.
Βέβαια μετά από μια τέτοια ανακάλυψη, υποστηρίζει η αρχαιολόγος, αρχίζουν οι αμφισβητήσεις, γιατί στον αρχαιολογικό χώρο αυτά συμβαίνουν, όπως μας είπε.
Στη συνέχεια μας μίλησε για τη δική της περιπέτεια στην Αίγυπτο:
Πόσο βεβαία είστε ότι στη Σίουα είχε ταφεί ο Μέγας Αλέξανδρος;
Το είχε ζητήσει ο ίδιος να ταφεί εκεί. Υπάρχει στα αρχαία κείμενα γραμμένο ότι είχε ζητήσει να ταφεί εκεί. Γιατί εκεί είχε θεοποιηθεί ενώ ήταν ακόμη ζωντανός. Εκεί στην Όαση, στο Μαντείο του Άμμωνος πήρε επίσημα το χρίσμα, ότι ήταν γιός του Θεού Άμμωνα. Εκεί που ήταν το ταφικό μνημείο. Να σημειωθεί ότι είναι το μόνο ταφικό μνημείο που βρέθηκε σε ολόκληρη την Αίγυπτο, του 4ου π.Χ αιώνα.
Και γιατί σας σταμάτησαν;
Υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα. Κι αυτό επιβεβαιώνεται μ’ αυτά που έγιναν στην Αμφίπολη. Το έχω πει πολλές φορές, η αρχαιολογία δυστυχώς έχει γίνει τα τελευταία χρόνια εργαλείο της πολιτικής.
Το θέμα του Αλέξανδρου και της εύρεσης του τάφου του, εξύψωνε το ηθικό φρόνημα των Ελλήνων και τότε αν θυμάστε, ήταν μια εποχή που είχαμε τις συζητήσεις για το όνομα των Σκοπίων, τα Ίμια και αυτές οι ανακαλύψεις χαλούσαν τα σχέδια της κυβέρνησης Σημίτη.
Ζήτησαν οι ελληνικές Αρχές από τους Αιγύπτιους να σας σταματήσουν;
Ναι, και μου είπανε, πρώτη φορά μας συμβαίνει αυτό το πράγμα. Χρόνια ολόκληρα στις εργασίες που κάνουν ξένες σχολές, όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, έρχονται οι πρωθυπουργοί των χωρών τους και κοιτάνε να τους βοηθήσουν, ενώ τέτοιο πράγμα μου είπαν, τέτοια επίθεση όπως σ’ εσάς, δεν έχουμε ξαναδεί.
Πρόσφατα η κ. Αρβελέρ, έβγαλε ένα βιβλίο όπου αναπτύσει μια θεωρία, ότι στη Βεργίνα δεν είναι ο τάφος του Φιλίππου, αλλά του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ναι, κι εκεί έχει παιχτεί ένα πολύ άσχημο παιχνίδι ενώ ήταν ζωντανός ακόμη ο Ανδρόνικος. Ο Καραμανλής που ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επέμβει προσωπικά και είχαν σταματήσει. Μετά το θάνατο του Ανδρόνικου διάφοροι αρχαιολόγοι άρχισαν τις αμφισβητήσεις.
Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι του Αλέξανδρου ο φερόμενος ως τάφος του Φιλίππου, όπως υποστηρίζει η κ. Αρβελέρ;
Όχι, σε καμία περίπτωση. Δεν έχει καμία σχέση. Είναι εικασίες της Αρβελέρ. Γι’ αυτό σας λέω, έχουν λεχθεί πάρα πολλά. Κι εμένα με πολέμησαν κι ακόμη με πολεμάνε κι έχω πει πολλές φορές, γιατί; Αν έχω κάνει λάθος, θα είμαι η πρώτη που θα βγω να πω ότι έκανα λάθος. Εξάλλου την ανακοίνωση για τον τάφο δεν την έκανα εγώ, αλλά η αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Ποια είναι τα ευρήματα που σας έκαναν να πιστέψετε ακράδαντα πως βρήκατε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου;
Οι επιγραφές που βρέθηκαν.
Σήμερα, μετά από 25 χρόνια, έχουν αλλάξει οι πολιτικές των κυβερνήσεων απέναντι σε τόσο μεγάλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις; Όχι, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Όπως ήταν τότε, είναι ακόμη και σήμερα.
Να σας πω κάτι. Εκείνο που με έχει συγκινήσει πάρα πολύ, είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια ο απλός κόσμος που αγάπησε το έργο αυτό, δεν το έχει ξεχάσει και κατά καιρούς μου εκφράζουν την επιθυμία να συνεχιστεί, γιατί μας έκοψαν στην πιο κρίσιμη στιγμή. Στη συνέχεια πάρα πολλοί προσπάθησαν να πάρουν το έργο και να το συνεχίσουν, ακόμη και δικοί μας, αλλά δεν γίνεται γιατί υπάρχουν δικαιώματα και πολλά άλλα πράγματα.
Εγώ εξακολουθώ να κάνω προσπάθειες να μπορέσω να το συνεχίσω, αλλά μου βγάζουν συνεχώς προβλήματα.
Από το υπουργείο Πολιτισμού υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον;
Κανένα, εδώ όλοι είναι εχθρικοί.