Διαστάσεις παίρνει η απαγόρευση εισόδου της αποστολής της Γαλατασαράι στην Ελλάδα για το φιλικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, που είναι προγραμματισμένο για την Τρίτη (13/7).
Οι Αρχές στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν επέτρεψαν στην τουρκική ομάδα να φύγει από το αεροδρόμιο, λόγω μη τήρησης του νέου πρωτοκόλλου.
Η αποστολή της Γαλατασαράι έφτασε το απόγευμα της Δευτέρας στην Αθήνα, αλλά δεν έφυγε ποτέ από το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, καθώς δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας από την Τουρκία.
Συγκεκριμένα, πλέον απαιτείται αρνητικό τεστ κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο η αποστολή της Γαλατά είχε τεστ τις τελευταίες 72 ώρες, γεγονός που δεν έγινε δεκτό από τις ελληνικές Αρχές.
Οι Τούρκοι παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο και εν τέλει αποχώρησαν για να επιστρέψουν στην Τουρκία, με τον Φατίχ Τερίμ και άλλα μέλη της αποστολής να εκφράζουν την οργή τους.
Στην ανακοίνωση ο σύλλογος της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποίησε επιθετικό τόνο, κάνοντας λόγο ακόμα και για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να δώσουμε φιλικό σε φιλική ατμόσφαιρα, έγινε μια ξεκάθαρη διάκριση απέναντι σε μια τουρκική ομάδα. Πέρα από τη συνήθη διπλωματική πρακτική μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι δοκιμές PCR που ισχύουν για 72 ώρες δεν έγιναν δεκτές. Ζητήθηκε νέο τεστ και παρότι ο προπονητής, Φατίχ Τερίμ, και μερικοί από τους παίκτες μας συμπεριφέρθηκαν εποικοδομητικά για το τεστ και έλαβαν τις σχετικές ενέργειες, τους συμπεριφέρθηκαν με εξαιρετικά ακατάλληλο και αλαζονικό τρόπο.
»Δεν δεχόμαστε αυτήν τη στάση, την πρακτική και τη συμπεριφορά των Ελλήνων και των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που η Γαλατασαράι, η οποία φέρει περήφανα την τουρκική σημαία στη φανέλα της και έχει εκπροσωπήσει την Τουρκία στην Ευρώπη πολλές φορές, υπέστη τέτοια έλλειψη σεβασμού.
»Το ΔΣ μετά την αξιολόγηση της κατάστασης που κάναμε με τον Τερίμ, αποφάσισε η ομάδα να επιστρέψει άμεσα. Εξ ονόματος της χώρας μας, περιμένουμε την απολογία των ελληνικών αρχών και από τους αξιωματούχους για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
»Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε γι’ αυτό το χρονικό διάστημα θέλουμε να ευχαριστήσουμε το κράτος και τους αξιωματούχους της τουρκικής δημοκρατίας, ειδικά το υπουργείο Εξωτερικών που δεν μας άφησε μόνος από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, ήταν σε επαφή με την αποστολή και προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με φιλικά και διπλωματικά μέσα».