Μια καινοτόμος συσκευή για την ταχύτερη διάγνωση και αποτελεσματικότερη θεραπεία της σηψαιμίας και άλλων οξέων λοιμώξεων σχεδιάστηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η συσκευή στηρίζεται στη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου κυκλώματος, το οποίο αξιοποιεί το φως για να ανιχνεύει τη σύσταση μιας ουσίας.
Η σηψαιμία αποτελεί απειλητική για τη ζωή επιπλοκή λοίμωξης ή σοβαρού τραυματισμού. Συμβαίνει όταν οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στο αίμα με στόχο την καταπολέμηση της λοίμωξης πυροδοτούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε όλο το σώμα. Οι φλεγμονές με τη σειρά τους οδηγούν σε ένα ευρύ φάσμα μεταβολών που συνεπάγονται σοβαρές βλάβες σε πολλαπλά συστήματα του οργανισμού – ακόμη και ανεπάρκεια αυτών.
Η πατέντα βραβεύτηκε από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), στην 4η Απονομή Βραβείων σε Έλληνες Εφευρέτες, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και έχει ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον επενδυτών.
Ο σχεδιασμός του Πλασμο-Φωτονικού Βιοαισθητήρα ξεκίνησε ως μία ιδέα σε ένα χαρτί και σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής Νίκο Πλέρο αυτό «αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη χρηματοδότησή της μέσω ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου».
«Με τη λήξη του έργου, είχαμε πλέον καταφέρει να αναπτύξουμε πειραματικά στο ΑΠΘ ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα που αξιοποιεί το φως για να ανιχνεύει τη σύσταση μιας ουσίας», εξήγησε.