Με φόντο το σύντομο τετ α τετ που είχαν στην κουζίνα ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ερσίν Τατάρ (μια συνάντηση που υποβαθμίστηκε από την ελληνική πλευρά ως «τυχαία», αλλά προβλήθηκε ιδιαιτέρως από την τουρκική, με τη διαρροή και της σχετικής φωτογραφίας), ο κυπριακός Τύπος αποκαλύπτει βήματα πρόκλησης από την Τουρκία στην Κύπρο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, η Λευκωσία καταστρώνει πλάνο δράσης για την αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδιασμών στα Βαρώσια.
Οι κατοχικές Αρχές έχουν εκφράσει την πρόθεση να προσκαλέσουν τους κατοίκους να επιστρέψουν στην Αμμόχωστο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση ή να προσφύγουν στην «επιτροπή» των Κατεχομένων για τις νόμιμες περιουσίες τους.
Τα σενάρια αυτά θα επιτρέψουν το άνοιγμα της περιοχής, που θεωρείται τουριστικό «φιλέτο», περιορίζοντας τις όποιες αντιδράσεις από τρίτους. Ήδη προετοιμάζεται το άνοιγμα πέντε παραλιών.
«Ανάμεσα στους κατοίκους επικρατεί και έντονη δυσφορία και θυμός για το γεγονός ότι τα πράγματα έχουν φτάσει μέχρι εδώ, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις που γίνονταν από πλευράς κυβέρνησης όταν είχαν ξεκινήσει οι κινήσεις από τουρκικής πλευράς στην Αμμόχωστο», σημειώνει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα.
Ο δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου έχει ήδη δηλώσει ότι Αμμοχωστιανοί έχουν πουλήσει περιουσίες όχι μόνο στην περίκλειστη, αλλά στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα εκτίμησε ότι κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει κάποιες… κινήσεις, γι’ αυτό προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας το βράδυ της 19ης Ιουλίου στο οδόφραγμα της Δερύνειας.
«Αυτοδιοικούμενες περιοχές» στην έκθεση για το Κυπριακό;
Εν τω μεταξύ, στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα Φιλελεύθερος αποκάλυψε ότι ο ΟΗΕ έχει πρόθεση να συμπεριλάβει στην έκθεσή του για το Κυπριακό μια αναφορά σε «αυτοδιοικούμενες περιοχές», με αποδέκτη και το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ήδη η ειδική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες, Τζέιν Χολ Λουτ, φέρεται να έχει κάνει σχετική κρούση στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Κώστας Βενιζέλος στο ρεπορτάζ του σημειώνει ότι υπήρξε έντονη αντίδραση από την ελληνοκυπριακή πλευρά, που ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο, που θα αποθρασύνει ακόμα περισσότερο την Τουρκία που επιθυμεί τη λύση των δύο κρατών.
Από την πλευρά της η Τζέιν Χολ Λουτ φέρεται να καθησύχασε τη Λευκωσία, τονίζοντας δεν πρόκειται για αναγνώριση δεύτερου κράτους και ότι αυτό θα αναφέρεται ρητώς στην έκθεση.