Η πολυσυζητημένη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, στη Βίλα Λα Γκρανζ της Γενεύης, ολοκληρώθηκε όπως ακριβώς αναμενόταν: χωρίς εκπλήξεις, χωρίς μεγάλες ειδήσεις με παγωμένα χαμόγελα και ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου.
Οι δύο ώρες και τα τριάντα οκτώ λεπτά που οι δύο πρόεδροι κοιτούσαν κατάματα ο ένας τον άλλον, δεν ήταν αρκετές για να αναθερμάνουν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, ούτε και να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν.
Ωστόσο ήταν αρκετές ώστε οι δύο πρόεδροι να υιοθετήσουν κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου. Στη διακήρυξη αυτή Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος.
Joe Biden y Vladimir Putin se reúnen por primera vez en Ginebra
Los veo distendidos, aunque Biden hace sentir su superioridad.
Creo que Putín esta días de todo disturbio social en LATAM#ComunismoOLibertad https://t.co/TZltJtQKPq— iMe 🆗 (@Marcelo_isas) June 16, 2021
Κατά τ’ άλλα οι δύο πρόεδροι συζήτησαν σχεδόν τα πάντα παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ αλλά και όταν βρέθηκαν μόνοι τους. Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα της Ουκρανίας και το ενδεχόμενο ένταξής της στο NATO. Σε αυτή την περίπτωση «δεν έχουμε να πούμε τίποτα» δήλωσε στη δική του συνέντευξη ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος νωρίτερα είχε εξηγήσει ότι δεν υπήρχε καμία εχθρότητα μεταξύ τους.
Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι πρεσβευτές τους σε Μόσχα και Ουάσινγκτον.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του είπε ότι «η συνομιλία ήταν αρκετά εποικοδομητική» και ότι «για μια ακόμη φορά πείσθηκα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένα πολύ έμπειρος άνθρωπος. Είναι καθόλα προφανές. Μαζί συζητούσαμε κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλο σχεδόν δύο ώρες. Δεν συμβαίνει με όλους τους ηγέτες να συζητάς έτσι αναλυτικά κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον».
President Joe Biden gets into the presidential limo "The Beast" after the conclusion of talks with Russian president Vladimir Putin
Read the latest on the summit here: https://t.co/3WICQWQY5x pic.twitter.com/mQxMHzfleF
— Sky News (@SkyNews) June 16, 2021
Ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό του ως «φονιά» εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, είπε ότι ο Μπάιντεν του είχε δώσει εξηγήσεις για τον χαρακτηρισμό αυτόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν και πως αυτές οι εξηγήσεις τον ικανοποίησαν. Παράλληλα δήλωσε ότι δεν είχε και δεν μπορούσε να έχει τις οποιεσδήποτε αυταπάτες αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ούτε πριν, ούτε μετά την συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ερωτηθείς εάν ο Μπάιντεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ, είπε ότι δεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ και ο ίδιος δεν προσκάλεσε τον Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ουκρανίας, όπως και ότι τέθηκε το θέμα τη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «ακροθιγώς» λέγοντας ότι στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα.
Αναφερόμενος στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε η Ρωσία έχει μόνο μια δέσμευση στο ζήτημα αυτό της Ουκρανίας, που είναι να συμβάλλει στην υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ, προσθέτοντας ότι αν η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη να τηρήσει τις συμφωνίες θα προχωρήσουμε χωρίς καμία αμφιβολία.
«Δεν θα ανεχθούμε παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκρινε ότι ο τόνος της συνόδου του με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν «θετικός», αλλά διαβεβαίωσε ότι τον προειδοποίησε ενάντια σε οποιαδήποτε παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.
«Είπα με σαφήνεια ότι δεν θα ανεχτούμε απόπειρες παραβίασης της δημοκρατικής κυριαρχίας μας ή αποσταθεροποίησης των δημοκρατικών εκλογών μας και ότι θα απαντήσουμε», τόνισε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο της Γενεύης, σήμερα.
«Έκανα όσα είχα πει» στη σημερινή συνάντηση, υπογράμμισε.
Ο Μπάιντεν είπε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ρώσος ομόλογός του. Παραδέχτηκε όμως ότι δεν υπάρχει η αφελής αίσθηση πως όλα είναι μια χαρά.
Για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα βρίσκονται «πάντα στο τραπέζι». «Το θέμα δεν είναι να στοχοθετήσουμε τη Ρωσία όταν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αφορά το ποιοι είμαστε εμείς. Πώς μπορώ να είμαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και να μην καταγγέλλω την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;» διερωτήθηκε.
Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι οι ενέργειες του Ρώσου ηγέτη «υποβαθμίζουν» τη θέση της χώρας στην παγκόσμια σκηνή.
«Πώς θα φαινόταν αν εμείς εμπλεκόμαστε σε δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται εκείνος; Υπονομεύεται η υπόληψη μιας χώρας που επιδιώκει απελπισμένα να διασφαλίσει ότι θα διατηρήσει τη φήμη της ως μεγάλης παγκόσμιας δύναμης», πρόσθεσε.