Η κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν στο 43ο λεπτό του αγώνα της Δανίας με τη Φινλανδία «πάγωσε» στην κυριολεξία, όλους όσοι παρακολουθούσαν εκείνη τη στιγμή την αναμέτρηση των δύο ομάδων. Η σωτήρια παρέμβαση του αρχηγού της Δανίας Σιμόν Κιάερ, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη εκπαίδευσης στη μέθοδο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και την ύπαρξη απινιδωτών σε όλους τους αθλητικούς χώρους και όχι μόνο.
Στη χώρα μας το ρόλο της δωρεάν εκπαίδευσης σε αυτό το θέμα παίζουν λίγοι φορείς. Ένας από αυτούς είναι ο Ανθρωπιστικός Οργανισμός «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ». Όπως είπε στο pontosnews.gr o πρόεδρός του Αναστάσης Στεφανάκης, από το 2010 έως σήμερα, στην Ελλάδα έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 70.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί μέχρι σήμερα, όμως ο αριθμός των απινιδωτών είναι πολύ μικρός σε σχέση με όσους είναι απαραίτητο να υπάρχουν.
Ποιο ήταν το κίνητρο που οδήγησε στη δημιουργία του «KIDS SAVE LIVES- ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΣΟΥΝ ΖΩΕΣ»;
Ο Ανθρωπιστικός Σύλλογος «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΣΟΥΝ ΖΩΕΣ» ξεκίνησε την δράση του το 2010 και συστάθηκε επίσημα ως Σύλλογος, το 2016.
Το κίνητρο που ώθησε στη δημιουργία του, ήταν κυρίως η αγωνία μας για την έγκαιρη και πετυχημένη ανταπόκριση σε επείγοντα περιστατικά, όπως η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, αλλά και η πνιγμονή από ξένο σώμα και η αντιμετώπιση τραυμάτων.
Στις επιδιώξεις μας ήταν από την αρχή και η αλλαγή της κουλτούρας στο κομμάτι που αφορά την πρόληψη, των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό και ξεκινήσαμε από τα σχολεία. Την εκπαίδευση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και στη συνέχεια της τοπικής κοινωνίας όπου εντάσσονται οι σχολικές μονάδες.
Πόσους μαθητές έχετε εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα;
Το εθνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» και το Εργαστήριο Δεξιοτήτων «Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσoκομειακής Φροντίδας, έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 70.000 μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς σε περισσότερα από 700 σχολεία της χώρας, με την εθελοντική συμμετοχή εκατοντάδων πιστοποιημένων εκπαιδευτών του European Resuscitation Council.
https://www.facebook.com/kidssavelives/videos/1794413584064621/?__so__=channel_tab&__rv__=all_videos_card
Τι μαθαίνει ένας εκπαιδευόμενος στα σεμινάρια του Ανθρωπιστικού Οργανισμού «Kids Save Lives»;
Οι συμμετέχοντες, μπορούν να διδαχθούν πώς να αναγνωρίσουν τα σημάδια ενός καρδιακού επεισοδίου ώστε να μπορέσουν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Καταρχήν μαθαίνουν πώς να προσεγγίσουν ένα θύμα που κατέρρευσε με ασφάλεια, να καλέσουν ορθά την Υπηρεσία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (166), να ξεκινήσουν έγκαιρα Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια έναν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (AED).
Επίσης μαθαίνουμε στα παιδιά πώς να αντιμετωπίσουν καρδιακή ανακοπή μικρού παιδιού κάτω των 8 ετών, πώς να βοηθήσουν κάποιον που πνίγεται από νερό ή από ξένο σώμα αλλά και πώς να ελέγξουν μια εξωτερική αιμορραγία.
Πόσοι απινιδωτές υπάρχουν στην Ελλάδα;
Το πρόγραμμα ΕΘΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ (AED MAP) είναι δημιούργημα του Οργανισμού μας και ξεκίνησε πριν 4 χρόνια με σκοπό να καταγράψει όλους τους απινιδωτές της χώρας μας. Μέσα από την τελευταία ενημέρωση του τμήματος είναι περίπου 500 σε όλη την Ελλάδα.
Πόσοι θα πρέπει να υπάρξουν για να υπάρξει πλήρης κάλυψη;
Aυτό είναι ένα σημαντικό θέμα στο οποίο σίγουρα πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι οι Έλληνες. Στην Ολλανδία έχουν 15.000 Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές (έναν σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο), με πληθυσμό 17.000.000 κατοίκους. Άρα αναλογικά εμείς με 11.000.000 πληθυσμό θα έπρεπε να έχουμε περίπου 10.000 απινιδωτές. Και έχουμε μόνο λιγότερους από 500.
Πρέπει να καταλάβουμε την σημαντικότητα αυτών των σωτήριων μηχανημάτων διότι σε μια καρδιακή ανακοπή Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ.
Πόσο χρονών είναι ο μικρότερος εκπαιδευμένος διασώστης σας;
Το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης», που είναι ο ανώτατος οργανισμός που πιστοποιεί στις Πρώτες Βοήθειες και στην Βασική Υποστήριξη Ζωής, πιστοποιεί από 12 ετών και άνω. Πολλοί από αυτούς μάλιστα όταν φτάσουν στην ηλικία των 16 ετών δηλώνουν συμμετοχή για να γίνουν εκπαιδευτές Πρώτων Βοηθειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά δική μας αίτηση, κατέβηκε το όριο ηλικίας και μπορούν να γίνουν από τα 16 και όχι από τα 18, εκπαιδευτές Πρώτων Βοηθειών.
Εξέφρασαν την επιθυμία άνθρωποι μεγάλης ηλικίας να εκπαιδευτούν;
Τα τελευταία χρόνια στα πιστοποιημένα σεμινάρια παρατηρήθηκε ότι ακόμα και άτομα μεγάλης ηλικίας θέλησαν να εκπαιδευτούν, αλλά και στα εξ αποστάσεως σεμινάρια, λόγω του Covid, τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκαν ακόμη και άτομα της τρίτης ηλικίας. Οικογένειες με γονείς, παιδιά αλλά και με τους δικούς τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας παρακολούθησαν διαδικτυακά σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση ενός καρδιακού επεισοδίου. Δεν υπάρχει κάποιο όριο για κάποιον άνθρωπο που θέλει να μάθει πως να βοηθάει και πως να σώζει ζωές.
Ο Οργανισμός «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ» απαρτίζεται από εθελοντές εκπαιδευτές, κανείς δεν πληρώνει, κανείς δεν πληρώνεται και ίσως αυτό να είναι το κλειδί της επιτυχίας και ανοδικής πορείας του Οργανισμού και του μεγάλου ενδιαφέροντος από τους απλούς πολίτες για τις εκπαιδεύσεις Πρώτων Βοηθειών.
Οι εθελοντές εκπαιδευτές μας, έχουν ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, την Ίμβρο αλλά και την Κωνσταντινούπολη με κοινό στόχο την ευαισθητοποίηση της κάθε κοινότητας και τη διάδοση ότι σε κάθε επείγον περιστατικό ο εχθρός μας είναι ο χρόνος.
Πώς λειτουργεί το δίκτυο των εθελοντών σας;
Φροντίζουμε οι ομάδες πολιτών να εκπαιδεύονται και να πιστοποιούνται στην ΚΑΡΠΑ και στη χρήση Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (ΑΕΑ). Να δημιουργούν κύτταρα ανταπόκρισης, επικοινωνώντας μεταξύ τους, μοιράζοντας καταστάσεις με τα ονόματα των πιστοποιημένων ανανηπτών στην περιοχή τους και εξοπλίζοντας δημόσιους χώρους με ΑΕΑ. Όλη αυτή η πληροφορία περνάει και στο ΕΚΑΒ, με το οποίο έχουμε ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να γνωρίζει αυτούς τους ανθρώπους. Το σημαντικό είναι να πετύχουμε την ευαισθητοποίηση του πολίτη. Όλα από εκεί ξεκινούν και εκεί τελειώνουν.
Εκπαιδεύετε online και παιδιά σε ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό. Πόσα παιδιά και σε ποιες χώρες;
Πολύ γρήγορα διαπιστώσαμε ότι τα διά ζώσης σεμινάρια έπρεπε να σταματήσουν και να αναλάβουμε να εκπαιδεύσουμε παιδιά και ενήλικες εξ αποστάσεως. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπορούν να μας παρακολουθούν χωρίς οικονομικό κόστος ακόμη και Έλληνες εκτός χώρας. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό και για εμάς αλλά και για τους ίδιους. Βλέπαμε τον ζήλο και την διάθεση που έχουν να μάθουν πως μπορούν να σώζουν με τα δύο τους χέρια μια ζωή.
Οικογένειες από Ολλανδία, Σουηδία, Γερμανία, Βοστώνη, Νέα Υόρκη, Αυστραλία, Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Άγκυρα έχουν παρακολουθήσει το 3ωρο σεμινάριο μας και η εμπειρία ήταν μοναδική ενεργοποιώντας και τους συλλόγους τους για ομαδικό μάθημα.
Όσο η πανδημία είναι ανάμεσα μας θα συνεχίσουμε τις εκπαιδεύσεις διαδικτυακά έχοντας ως απώτερο σκοπό να τα πούμε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες σε διά ζώσης σεμινάρια.
Πόσα νέα μέλη εκπαιδεύσατε το χρονικό διάστημα της καραντίνας;
Η πανδημία κατάφερε να μας κινητοποιήσει και να μας ενώσει πραγματοποιώντας παραπάνω από 100 webinars και συνεχίζουμε. Κάθε εβδομάδα πραγματοποιούμε μαθήματα και έχουμε εκπαιδεύσει 8.000 παιδιά , ενηλίκους αλλά και εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Α’ βαθμιας και Β’ βαθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζοντας ακόμη και σήμερα τα σεμινάρια εξ αποστάσεως χωρίς οικονομικό κόστος επιβάρυνσης.
Οι συμμετοχές είναι πολλές και κάθε εβδομάδα οι εισηγητές του σεμιναρίου αφιερώνουν χρόνο για να εκπαιδευτούν παιδιά και πολίτες.
Έχετε εικόνα σχετικά με το πόσους ανθρώπους έχουν σώσει μέχρι σήμερα οι εκπαιδευόμενοι σας;
Η σημερινή εικόνα μας κάνει πραγματικά υπερήφανους καθώς 22 άνθρωποι έχουν επανέλθει στη ζωή από εκπαιδευμένα χέρια – πιστοποιημένους ανανήπτες και πιστοποιημένους εκπαιδευτές και χαίρονται σήμερα με τις οικογένειες τους.
Η μικρή Δανάη είναι ανάμεσα στους 22 και επανήλθε από την 14χρονη αδερφή της, τη Νεφέλη!
Εκπαιδεύτηκε στο σχολείο της από το «KIDS SAVE LIVES- ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ» και την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ» και μετά από 3 μήνες περίπου θυμόταν ακριβώς τι διαδικασία έπρεπε να ακολουθήσει όταν η αδερφή της πνίγηκε στην πισίνα του σπιτιού της.
Οι 22 άνθρωποι επανήλθαν στη ζωή γιατί απλοί πολίτες και παιδιά εκπαιδεύτηκαν στις Πρώτες Βοήθειες και στη Βασική Υποστήριξη Ζωής.
Τι ακριβώς είναι η εφαρμογή «I Save lives» και ποια ανάγκη οδήγησε στη δημιουργία της;
Η εφαρμογή, i SAVE lives, είναι μια δωρεάν εφαρμογή για Android και Ios με τις 10 διαφορετικές δυνατότητες που θα σώζει ζωές. Θα προσφέρει αρκετές ακόμη υπηρεσίες και δυνατότητες και για την προεκπαίδευση όσων θέλουν να βοηθήσουν στο επείγον και για την αντιμετώπιση του επείγοντος.
Στόχος μας είναι η εφαρμογή αυτή να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.
Τι ακριβώς αφορά η εκπαίδευση στην καρδιακή αναζωογόνηση μέσα από συσκευές εικονικής πραγματικότητας;
Είναι η εκπαίδευση του μέλλοντος. Μέσα από συσκευές εικονικής πραγματικότητας εκπαιδευόμαστε στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με τρισδιάστατη εικόνα για την πιο κατανοητή και πιο εύκολη εκπαίδευση των πολιτών. Βλέποντας τις ανάγκες που έχουν τα παιδιά και πόσο ενδιαφέρον θα είχανε οι εκπαιδεύσεις μέσα από αυτές τις συσκευές το IEK DELTA 360 μας δώρισε 5 συσκευές VIRTUAL REALITY ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα να σώζουμε ζωές.
Επιδιώξατε και τελικά συναντήσατε την υπουργό Παιδείας. Πείτε μας για το σκοπό της συνάντησης και το αποτέλεσμα της.
Ήταν σημαντική ημέρα για τα ελληνικά σχολεία και τις ελληνικές οικογένειες. Μάθημα Πρώτων Βοηθειών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με προέκταση στον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο.
Μέχρι να φτάσουμε στην πρόσφατη συνάντηση, προηγήθηκε ένας αγώνας δρόμου 10 ετών. Τελικά, ο ανθρωπιστικός οργανισμός «KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» και η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας κατέθεσε στις 22 Νοεμβρίου 2019, σχέδιο νόμου στην υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως με σκοπό την θεσμοθέτηση και εισαγωγή του μαθήματος Πρώτων Βοηθειών στα ελληνικά σχολεία.
Στην τελευταία συνάντηση μας όμως, η Νίκη Κεραμέως, δεσμεύτηκε πως η πρόταση των 4 βημάτων υλοποίησης θα εξεταστεί από το νομικό τμήμα του υπουργείου Παιδείας και θα πάει για ψήφιση στην ελληνική Βουλή, καθώς θέληση της υπουργού είναι το μάθημα πρώτων βοηθειών στα ελληνικά σχολεία να ξεκινήσει άμεσα.
Ένα λεπτό μετράει;
Κάθε λεπτό μετράει, κάθε λεπτό έχει σημασία.
Οι περιπτώσεις ανθρώπων που βοήθησαν ώστε να σωθεί ένας άνθρωπος είναι πολλές. Μαμάδες που έσωσαν τα παιδιά τους από πνιγμονή από ξένο σώμα, απλοί πολίτες που μπόρεσαν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και κάλεσαν την υγειονομική φροντίδα, εκπαιδευτικοί που έσωσαν μαθητές τους , όπως βέβαια και η 16χρονη φανταστική Εβίτα η οποία γνώριζε Πρώτες Βοήθειες από την ηλικία των 9-10 ετών και αντιμετώπισε με επιτυχία την επιληπτική κρίση συμμαθητή της, μέσα στην τάξη του σχολείου της. Κράτησε την ψυχραιμία της και γνώριζε τι διαδικασία έπρεπε να ακολουθήσει.
Αν ενδιαφέρεστε και εσείς για ένα σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών τότε μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο [email protected]
Αγαθή Χατζή
- Η συνέντευξη με τον Αναστάση Στεφανάκη πραγματοποιήθηκε πριν από την κατάρρευση του Δανού ποδοσφαιριστή που σήμερα αναρρώνει.