Ο πίνακας «Η Καλλιτέχνιδα» του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη θα δημοπρατηθεί από τον Οίκο Ψάθαρη στην Κύπρο στις 16 Ιουνίου 2021. Ποιος είναι, όμως ο Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης;
Γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1881. Καθώς ο πατέρας του ήταν σταφιδέμπορος, ο ίδιος μπόρεσε από μικρός να αφοσιωθεί στην τέχνη του, τη ζωγραφική. Από το 1900 έως το 1907, ο Τριανταφυλλίδης σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Κατόπιν συνέχισε τις σπουδές του στο Μόναχο στο εργαστήριο του Λούντβιχ φον Λοφτς. Το 1910 εγκατέλειψε το Μόναχο, για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Παρίσι στο εργαστήριο του Ντεζιρέ-Λουκά.
Το Παρίσι φαίνεται ότι ήταν και αυτό που σημάδεψε τον ίδιο και το έργο του, αφού πριν ακόμα επιστρέψει στην Ελλάδα αποφάσισε ότι δεν ήθελε να ακολουθήσει την ακαδημαϊκή οδό, αλλά τα πιο σύγχρονα ρεύματα της τότε εποχής.
Η καλλιτεχνική του πορεία διακόπηκε προσωρινά το 1912, όταν κατατάχθηκε στον Ελληνικό Στρατό και πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους. Το 1913 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και άρχισε να ζωγραφίζει επί της οδού Τσακάλωφ.
Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της Ομάδας «Τέχνη», η οποία έφερε σημαντική ρήξη στα εικαστικά πράγματα της Ελλάδας με την πρώτη της έκθεση το 1917.
Η Μικρασιατική Καταστροφή, όπως και για τόσους άλλους, τάραξε εντόνως τη ζωή του ζωγράφου, καθώς δεν μπορούσε πλέον να στηρίζεται στην οικονομική ευχέρεια του πατέρα του. Μετά την απώλεια της πατρικής περιουσίας στην Σμύρνη, εγκαταστάθηκε σε μία σοφίτα της οδού Αιόλου.
Άλλη μία προσωπική τραγωδία περίμενε τον καλλιτέχνη, όταν λίγο μετά το γάμο του, το 1928, η σύζυγός του έπαθε ολική παράλυση και έπρεπε ο ίδιος να φροντίσει για τα έξοδα της. Έτσι πούλησε το σπίτι του και αναγκάστηκε να ζει μαζί της σε ένα μόνο δωμάτιο.
Οι δυσκολίες όμως δεν σταματούν εκεί, αφού σε μία πλημμύρα του Κηφισού, στα χρόνια του Μεσοπολέμου, καταστράφηκε το εργαστήριο του στα Πατήσια και μαζί με το εργαστήριο καταστράφηκαν και τα περισσότερα έργα του.
Κατά την περίοδο της Κατοχής, κατόρθωσε να επιβιώσει παραδίδοντας μαθήματα ζωγραφικής και πουλώντας σε εξευτελιστικές τιμές όσα έργα τού είχαν απομείνει.
Ο ίδιος πέθανε τελικά απένταρος στην κλινική «Κυανούς Σταυρός» το 1954.
Η ζωή του ξεκίνησε εύκολα και έχοντας ανέσεις για τις οποίες θα ήλπιζαν πολλοί, αλλά τελείωσε με δυσκολίες και φτώχια, όχι όμως άδοξα, αφού το έργο του ζει και παραμένει έμπνευση ακόμα και σήμερα.