Το φαινόμενο της θαλάσσιας βλέννας που απειλεί εδώ και κάποιες μέρες τη θάλασσα του Μαρμαρά δεν φαίνεται να μπορεί να περιοριστεί. Αντίθετα υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στις ελληνικές θάλασσες.
Δύτες που βούτηξαν στα σημεία, όπου υπήρχε συγκεντρωμένη η βλέννα, ανέφεραν ότι έχει πάχος 15 εκατοστά και ότι κάτω από αυτή η θαλάσσια ζωή ασφυκτιά και πεθαίνει.
Φαίνεται ότι το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από τον πολλαπλασιασμό των φυκιών (εκτροφισμός) που τροφοδοτείται από τα ακατέργαστα λύματα στην Κωνσταντινούπολη, με τους επιστήμονες να λένε ότι το φαινόμενο αυτό ευνοείται από την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε στην ΕΡΤ, πάντως, ο καθηγητής Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων βιοεπιστημών του πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Τσιρτσής, ο οποίος είπε ότι πρόκειται για φαινόμενο που έρχεται και παρέρχεται, αν και είναι ακραίο και σπάνιο.
Όσον αφορά για το αν η θαλάσσια βλέννα θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα και για το Αιγαίο, ο καθηγητής ανέφερε: «Τέτοια φαινόμενα είναι τοπικά και περιορίζονται στην περιοχή … Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να έχουμε πρόβλημα στο Αιγαίο. Ενδέχεται μια μικροποσότητα να περάσει, αλλά αυτή αν περάσει θα αποσυντεθεί στο φυσικό περιβάλλον».
«Γενικά στο Αιγαίο δεν έχουμε τόσο σοβαρά προβλήματα εκτροφισμού, έχουμε εκτροφισμό κατά καιρούς στα βόρεια της Λήμνου με ψαράδες να παραπονιούνται ότι μια βλέννα συσσωρεύεται στα δίχτυα τους τέτοια εποχή και λίγο νωρίτερα κάθε χρόνο, αλλά όχι σε αυτή την ένταση (όπως στην Τουρκία). Στις ελληνικές θάλασσες είναι ένα φαινόμενο που έρχεται και παρέρχεται χωρίς να προκαλεί μεγάλα προβλήματα στο οικοσύστημα και στις ανθρώπινες δραστηριότητες», συμπλήρωσε.