Στη Βουλή εισάγεται σήμερα προς συζήτηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με τα συνδικάτα να βρίσκονται επί ποδός και την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για μεθόδευση καταστρατήγησης των εργασιακών κεκτημένων.
Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και το ΠΑΜΕ καλούν σε απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Ιουνίου.
Ένα από τα βασικά σημεία του νομοθετήματος είναι η δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου από 8 ώρες την ημέρα σε 10 ώρες την ημέρα, με ατομική σύμβαση και αναπλήρωση με ρεπό, άδεια η μείωση ωραρίου άλλη μέρα με ορίζοντα 6μήνου, καθώς επίσης η αύξηση των υπερωριών στις 150 ώρες/έτος.
«Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται μόνο με αίτημα του εργαζόμενου», τονίζει το υπουργείο, επιμένοντας ότι δεν αλλάζουν οι 40 ώρες ανά εβδομάδα, αλλά η κατανομή τους και προσθέτοντας ότι «άλλο διευθέτηση ωραρίου και άλλο υπερωρίες».
«Εάν η ανάπτυξη αφορά εν τέλει κάποιους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αν δεν αφορά τον επιχειρηματία τον μικρομεσαίο, εάν δεν αφορά τον εργαζόμενο που θα χάσει το 8ωρο και θα δουλεύει 10ωρο με απλήρωτες υπερωρίες, τότε ποιους αφορά;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απέρριψε το νομοσχέδιο στο σύνολό του, λέγοντας πως δεν βελτιώνεται και ζητώντας να μην κατατεθεί στη Βουλή, ενώ ο Παύλος Χρηστίδης δήλωσε: «Αυτό που είναι το κλειδί είναι ότι επί της ουσίας για πρώτη φορά μένει τόσο απροστάτευτος ο εργαζόμενος».
«Κάποια στιγμή θα εμφανιστεί το συνολικό κόστος της πανδημίας. Θα δούμε τσουνάμι λουκέτων και τσουνάμι ανεργίας», εκτίμησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.