Σε πολιτική συμφωνία για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 14,2 δισ. που αφορά την περίοδο 2021-2027 και έχει αποδέκτες την Τουρκία και τα Δυτικά Βαλκάνια κατέληγαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Πρόκειται για προενταξιακή βοήθεια με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021, προκειμένου να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η εκταμίευση των συγκεκριμένων πόρων μπορεί να παγώσει σε περίπτωση «δημοκρατικής διολίσθησης», ενώ το Κοινοβούλιο θα παρέχει ισχυρότερη πολιτική καθοδήγηση.
Μαζί με την Τουρκία, οι χώρες των Βαλκανίων που θα ωφεληθούν είναι οι εξής: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Σκόπια και Σερβία.
Το αναβαθμισμένο προενταξιακό πακέτο (IPA III) θεωρείται μέσο εξωτερικής πολιτικής, που θα διευκολύνει τις σε βάθος μεταρρυθμίσεις και να φέρει τις επτά χώρες πιο κοντά στην ΕΕ. Επιπλέον, για τα Δυτικά Βαλκάνια «τρέχει» ένα φιλόδοξο οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο, όπως και μια πράσινη ατζέντα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, «ενισχύει τις προϋποθέσεις που συνδέονται με τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», αλλά και τη στρατηγική επικοινωνία και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.
Προβλέπεται επίσης βελτίωση στο συντονισμό μεταξύ των χρηματοδοτών και ενίσχυση των διαδικασιών διαβούλευσης με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τις τοπικές και περιφερειακές Aρχές.
Το τελικό νομικά δεσμευτικό κείμενο, απόρροια της εν λόγω πολιτικής συμφωνίας, θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Το αναθεωρημένο προενταξιακό μέσο αναμένεται να εγκριθεί και να γίνει νόμος στις αρχές του φθινοπώρου.