Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εφοδιάσει τους πολίτες της με το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, ή αλλιώς το «πράσινο διαβατήριο» για τα ταξίδια για όσο διαρκεί η πανδημία.
Σε ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο αυτό το εργαλείο θα αρχίσει να χρησιμοποιείται από την 1η Ιουλίου, ή και νωρίτερα, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των πολιτών.
«Ταχεία λωρίδα κυκλοφορίας για τους ταξιδιώτες» το χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίασή του, διευκρινίζοντας ότι στόχος δεν είναι να χωριστούν οι πολίτες σε κατηγορίες, αλλά να διευκολυνθούν τα ταξίδια, ιδίως το καλοκαίρι που είναι τουριστική περίοδος.
Ακόμα, υποστήριξε ότι ο κορονοϊός λειτούργησε ως επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και δήλωσε υπερήφανος για τη δουλειά που έχει κάνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Το έγγραφο θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων και θα πιστοποιεί:
- αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί,
- αν και πότε έχει ασθενήσει, ή
- αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου
Από την 1η Ιουνίου οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να το εκδίδουν μέσω του gov.gr χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο TaxisΝet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.
«Θα είναι κοινό για κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ», διευκρίνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε πως μπορεί να διασφαλιστεί η γνησιότητα του εγγράφου που θα επιδεικνύουν οι ταξιδιώτες.
Στην παρουσίαση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος χαρακτήρισε το «πράσινο διαβατήριο» ως ένα σημαντικό εργαλείο για την Ευρώπη, δίνοντας τα εύσημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την προώθηση της ιδέας.
Την εκτίμηση ότι «τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα» έκανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας ότι το πιστοποιητικό ετοιμάστηκε ταχύτατα και υπενθυμίζοντας αφενός ότι η ελληνική πλατφόρμα είναι η πρώτη λειτουργικά έτοιμη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου ότι το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν από τα πρώτα που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.