Πίεση προς την Τουρκία πρέπει να ασκήσουν οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί θεσμοί για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σύμφωνα με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο. Ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε στο Sputnik για το θέμα της Αγίας Σοφίας, μετά από τις συναντήσεις που είχε μαζί με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ και μέλος της ρωσικής κρατικής Δούμα Σεργκέι Γκαβρίλοφ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθως με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας της ΔΣΟ και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έκανε λόγο για προσβολή της ιστορικής αλήθειας από την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος την Αγία Σοφία.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Το ζήτημα των θρησκευτικών μνημείων είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς συχνά διαπιστώνεται η απόπειρα βίαιης εξάλειψης της ιστορικής μνήμης δια της εξαφανίσεως μνημείων και χώρων που υπενθυμίζουν το ιστορικό παρελθόν, ακόμη και νεκροταφείων, ή την αυθαίρετη μετατροπή άλλων σε κάτι διαφορετικό από την αρχική τους λειτουργία. Εμβληματική ως προς αυτό είναι η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να κάνει τζαμί την Αγία Σοφία, έναν ναό οικοδομημένο τον 6ο αιώνα, που αποτέλεσε το πνευματικό κέντρο της βυζαντινής αυτοκρατορίας και τον φάρο της ορθοδοξίας επί αιώνες μέχρι την κατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως το 1453.
Η συγκεκριμένη απόφαση και όλα όσα έχουν ακολουθήσει, συνιστούν προσβολή προς την ιστορική αλήθεια αλλά και τη διεθνή κοινότητα, καθώς ο περικαλλής αυτός ναός ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ελπίζουμε ότι οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί θεσμοί θα ασκήσουν την προσήκουσα στην περίσταση πίεση προς την ηγεσία της Τουρκίας, ώστε να επανεξετάσει την απαράδεκτη απόφασή της».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη ένταση στη Μέση Ανατολή ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη και τις ελληνικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να υπάρξει άμεση εκεχειρία και διάλογος για την επίλυση του προβλήματος.
«Ανησυχία μας προκάλεσαν βεβαίως και οι πρόσφατες συγκρούσεις στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου πέραν των δεκάδων ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν και τις καταστροφές που σημειώθηκαν, μπήκε σε κίνδυνο και μια ελπιδοφόρα διαδικασία επαναπροσέγγισης όλων των μερών στην Μέση Ανατολή, που μπορεί να κλείσει πληγές δεκαετιών. Μάλιστα καλέσαμε όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες της περιοχής να γίνουν οι θετικοί καταλύτες των πολιτικών εξελίξεων, συμβάλλοντας ουσιαστικά, λόγω και έργω, στην άμεση επίτευξη της εκεχειρίας και στην εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και ειρήνης.
Ελπίζουμε μέσα από έναν καλόπιστο διάλογο, μετά και την επιτευχθείσα εκεχειρία, να φτάσουμε και σε μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει μια μόνιμη και βιώσιμη επίλυση του προβλήματος, προς όφελος της ειρήνης και της ευημερίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων, καθώς και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής», σημείωσε ο γενικός γραμματέας της ΔΣΟ.