Με κυρώσεις απειλεί τη Λευκορωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες
Αρχικά να «τιμωρηθεί» αυστηρά αυτή η πράξη της Λευκορωσίας ζητάει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πρέπει να καταλήξουμε σε μια ταχεία και ομόφωνη καταδίκη, με σαφείς, συγκεκριμένες και ισχυρές συνέπειες που αφήνουν τη Λευκορωσία χωρίς αμφιβολία για την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας. Αρκετά. Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα, και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», λέει σε δηλώσεις του στους Financial Times ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Μάλιστα, επικαλέστηκε ως ενδεικτικό παράδειγμα για τη μη επίτευξη ενιαίας στάσης από την ΕΕ στη Λωρίδα της Γάζας: «Η αδυναμία μας να υιοθετήσουμε κοινή θέση όσον αφορά τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Ισραήλ και στη Γάζα -όπου ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε μία ενιαία στάση- δεν πρέπει να επαναληφθεί».
Έντονες αντιδράσεις από Ευρώπη
Η αεροπειρατεία δεν άφησε αδιάφορος τους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίο ρίχνουν τα πυρά τους κατά της Λευκορωσίας.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου ζήτησε σήμερα από τις πολιτικές αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν να πετούν πάνω από τη Λευκορωσία.
Η κυβέρνηση της Λιθουανίας συνιστά στους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια προς την Λευκορωσία και σε όσους βρίσκονται στη λευκορωσική επικράτεια να την εγκαταλείψουν αμέσως.
Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν, αύριο, για να συζητήσουν το «περιστατικό».
Την άμεση απελευθέρωση του Ρόμαν Προτάσεβιτς είχε ζητήσει με μήνυμά της στο twitter και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που προανήγγειλε κυρώσεις στη Λευκορωσία.
Εκτός ο εναέριος χώρος της Λευκορωσίας για πολλές αεροπορικές και χώρες
Η αεροπορική εταιρεία της Λετονίας airBaltic δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τον εναέριο χώρος της Λευκορωσίας στις πτήσεις.
Πράξη κρατικής πειρατείας κατήγγειλε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι ζητώντας ισχυρή απάντηση, με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά του Μινσκ. Η εταιρία Ryanair είναι ιρλανδική.
Να σταματήσουν οι πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας ζήτησε και η Γαλλία.
Επιβάτης περιγράφει την περιπέτειά του
Την χθεσινή περιπέτεια που έζησε στην πτήση της Ryanair από Αθήνα για Βίλνιους, η οποία σε μία πράξη «κρατικής αεροπειρατείας» έκανε μία στάση στη Λευκορωσία περιέγραψε ένας από τους Έλληνες επιβάτες.
Ο συγκεκριμένος επιβάτης, μίλησε σήμερα, σε εκπομπή του MEGA και περιέγραψε τις στιγμές, όπου έγινε η σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, που καθόταν κοντά του και για τη σύλληψη του όποιου η πτήση έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ.
Όπως περιγράφει ο Νίκος Πετάλης, τους ανακοινώθηκε ότι θα πρέπει να κάνουν αναγκαστική προσγείωση στο Μίνσκ, χωρίς όπως να τους γίνει γνωστός ο λόγος. «Ήρθαν άνθρωποι και σκυλιά για έλεγχο. Μετά από μία ώρα κατεβήκαμε. Ήταν σαν κανονική πτήση, σαν να μην έτρεχε τίποτα», περιγράφει.
«Όταν ακούστηκε ότι γυρνάει Λευκορωσία το αεροπλάνο, είδα την αντίδραση του. Έπιανε το κεφάλι του σαν να ξέρει ότι κάτι κακό θα συμβεί. Ήταν φοβισμένος. Τον έβλεπες και έλεγες κάτι συμβαίνει με αυτόν… δεν είπε τίποτα, ψύχραιμος. Μάλλον κατάλαβε ότι κάτι συμβαίνει, κατάλαβε το τέλος του», είπε για το δημοσιογράφο.
Ταυτόχρονα συναγερμός κηρύχθηκε και σήμερα στο αεροδρόμιο της Λευκορωσίας, καθώς υπάρχει απειλή για τοποθέτηση βόμβας σε αεροπλάνο της Lufthansa. H πτήση θα κατευθυνόταν προς Φρανκφούρτη. Το πλήρωμα και οι επιβάτες έχουν απομακρυνθεί και οι αρχές είναι σε εγρήγορση, ενώ η πτήση έχει ακυρωθεί.
Συνελήφθη και μία φοιτήτρια
Ένα πανεπιστήμιο της Λευκορωσίας, το οποίο βρίσκεται στο Βίλνιους, ανακοίνωσε σήμερα ότι μια από τις φοιτήτριές του, η 23χρονη Σοφία Σάπεγκα, η οποία συνταξίδευε με το δημοσιογράφο, επίσης συνελήφθη όταν η πτήση τους υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, και ζήτησε την απελευθέρωσή της.
Τη σύλληψη της επιβεβαίωσε η οικογένειά της, όπως δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου «European Humanities».
Η Λευκορωσία στηρίζει την απόφαση της
Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας κατήγγειλε σήμερα τις «αβάσιμες» κατηγορίες της ΕΕ και υπογράμμισε ότι έδρασε νόμιμα μετά την αναχαίτιση αεροσκάφους της RyanAir. Ταυτόχρονα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας υπεραμύνθηκαν της αναχαίτισης του αεροσκάφους.
«Για το γεγονός ότι ένας εξτρεμιστής βρισκόταν μεταξύ των επιβατών δεν ευθύνονται όσοι έλαβαν την απόφαση να προσφέρουν βοήθεια στους επιβάτες του αεροσκάφους», τόνισε ο ανεπίσημος λογαριασμός της προεδρίας της Λευκορωσίας, καθώς στη Λευκορωσία συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η αναχαίτιση έγινε καθώς υπήρχε προειδοποίηση για βόμβα.
Σύμμαχος της Λευκορωσίας μέχρι στιγμής, η Ρωσία, η οποία χαρακτήρισε «σοκαριστικές» τις κατηγορίες της Δύσης εναντίον της Λευκορωσίας.