Μοιάζει σαν ψέμα αλλά είναι αλήθεια: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε, σήμερα, τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους, στις αρχές του 20ού αιώνα.
Για πρώτη φορά, ανήμερα της 24ης Απριλίου, Αμερικανός πρόεδρος συμπεριλαμβάνει την απαγορευμένη λέξη «γενοκτονία» στο μήνυμά του για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και κάνει πράξη τη σχετική προεκλογική του υπόσχεση.
Ο Τζο Μπάιντεν με το σημερινό μήνυμά του, ανήμερα της 106ης επετείου από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, γράφει ιστορία και αποκτάει ένα άλλο ειδικό βάρος στη συνείδηση του αρμενικού λαού.
Στόχος είναι «να αποδοθεί τιμή στα θύματα, όχι να κατηγορηθεί οποιοσδήποτε», υπογράμμισε Αμερικανίδα αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Συνεχίζουμε να θεωρούμε την Τουρκία έναν κρίσιμο σύμμαχο στο NATO. Υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι υπάρχουν επίσης αποκλίσεις μεταξύ των χωρών μας», είπε η αξιωματούχος.
Σύμφωνα με την ίδια, «ο πρόεδρος θέλει πραγματικά να προωθήσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και να εργαστεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοιες θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν. Ένα κρίσιμο μέρος αυτής της διαδικασίας είναι να λάβουμε υπόψη τα ιστορικά γεγονότα», υπογράμμισε η αξιωματούχος.
Ολόκληρο το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου:
Μήνυμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων
24 Απριλίου 2021
«Κάθε χρόνο αυτήν τη μέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν κατά τη Γενοκτονία των Αρμενίων στην Οθωμανική περίοδο και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί μια τέτοια θηριωδία.
Αρχίζοντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμένιων διανοούμενων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις Οθωμανικές Αρχές, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή πήγαν σε πορείες θανάτου, στο πλαίσιο εκστρατείας εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα του Meds Yeghern (σ.σ.: Το Μεγάλο Έγκλημα) ώστε οι φρικαλεότητες που συνέβησαν να μην χαθούν στην ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε για πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.
»Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι εξαναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά του. Δεκαετίες τώρα οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν ωφελήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν ξέχασαν ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτό τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό όχι για να ρίξουμε ευθύνες αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.
»Σήμερα, καθώς θρηνούμε αυτό που χάθηκε, επιτρέψτε μας να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον, προς τον κόσμο που ευχόμαστε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Έναν κόσμο που δεν αμαυρώνεται από τα καθημερινά κακά της μισαλλοδοξίας και της έλλειψης ανεκτικότητας, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τις ζωές τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.
Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε σε όλο τον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την επούλωση των τραυμάτων και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.
Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη Γενοκτονία που άρχισε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια.»