Την ώρα που αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το τι θα πράξει ο Τζο Μπάιντεν, και αν θα κάνει το μεγάλο πολιτικό βήμα με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, η Τουρκία επιμένει ότι όλα είναι… ψέματα.
Αυτές οι «αντιδημοκρατικές πρωτοβουλίες» και οι «ισχυρισμοί για τα δήθεν γεγονότα του 1915» (όπως παγίως αποκαλεί η Τουρκία τη Γενοκτονία των Αρμενίων), συζητήθηκαν στο Ανώτατο Συμβουλευτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον στενό συνεργάτη του Τούρκου προέδρου, τον διευθυντή Επικοινωνίας της Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε πως θα συνεχιστεί η υπεράσπιση της πραγματικότητας έναντι του ψέματος». Παράλληλα, αναφέρονται δίχως να κατονομάζονται αυτοί «που υποστηρίζουν τη συκοφαντία για πολιτικούς λόγους».
Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκαν τα μέτρα που θα ληφθούν «ενάντια στις συκοφαντίες», η «αρνητική στάση της Ελλάδας στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», και «η καταπίεση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη».
Στη διδακτορική του διατριβή παρέπεμψε ο Ακάρ
Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ παρέπεμψε στη διδακτορική του διατριβή για τη στρατιωτική αποστολή Χάρμπορντ στην Αρμενία προκειμένου να απαντήσει στις ΗΠΑ. Όπως ανέφερε, η έκθεση του Αμερικανού στρατηγού Γκάθρι Χάρμπορντ «έχει ξεκαθαρίσει τις αβεβαιότητες σχετικά με το αρμενικό ζήτημα», αφού αποδεικνύει ότι Αρμένιοι και Τούρκοι ζούσαν ειρηνικά, με αλληλεγγύη και αμοιβαίες σχέσεις.
Εντούτοις οι ιστορικοί έχουν ήδη απαντήσει στον Τούρκο υπουργό, επισημαίνοντας ότι ο Αμερικανός στρατηγός έδωσε το «πάτημα» που χρειάζονταν οι ΗΠΑ για να παρέμβουν στην περιοχή, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ειρήνη ήταν αδύνατη υπό το φόβο αντιποίνων από τους Αρμένιους.
Βέβαια, ο Γκάθρι Χάρμπορντ εστάλη στη Μικρά Ασία από τον πρόεδρο Γουίλσον το 1919, μετά την πρώτη μεγάλη φάση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όταν πολλοί είχαν ήδη σταλεί στα τάγματα εργασίας, είχαν εκτελεστεί ή είχαν εξοριστεί.
Επιπλέον, η αυτοψία που έκανε ήταν πάντα υπό την επίβλεψη του Μουσταφά Κεμάλ, ενώ όπως έχει γράψει δεν μπόρεσε να πάει σε περιοχές όπως το Βαν και το Μπιτλίς.