Ποια γεύση μπορεί να πάρει η μνήμη; Πόσες στιγμές δεν έχουν μετρηθεί γύρω από ένα κυριακάτικο τραπέζι; Η μαγειρική είναι σαν ένας αφηγητής Ιστορίας· μια συνταγή μπορεί να σου πει πόσοι και ποιοι πολιτισμοί επηρέασαν την παράδοσή σου.
Είμαι ο Σάββας Καρίπογλου, επαγγελματίας μάγειρας, λάτρης της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας και των φρέσκων υλικών, και σκοπός μου είναι να ξεκινήσουμε έναν διάλογο με βάση τις παραδοσιακές αλλά και παγκόσμιες συνταγές, φτιαγμένες με τοπικά ελληνικά προϊόντα.
Μεγάλωσα σε ποντιακή οικογένεια στη Νέα Σινώπη Πρέβεζας. Έχω τις ποντιακές γεύσεις, αλλά μου αρέσει να πειραματίζομαι, να δίνω νέα διάσταση στις κλασικές συνταγές – το ίδιο κάνω και με φαγητά που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, την Ανατολική Θράκη. Παράλληλα, θυμάμαι τα φαγητά της Ηπειρώτισσας γιαγιάς μου, αλλά και τις πρώτες ύλες που έχω… εξερευνήσει απ’ όλη την Ελλάδα.
Μαγειρεύω με το pontosnews.gr από το 2017, αλλά αυτή τη φορά σκέφτηκα να σας βάλω στην κουζίνα του σπιτιού μου, γιατί η γεύση και η νοστιμιά δεν χρειάζονται απαραιτήτως επαγγελματικές κουζίνες, αλλά καλά υλικά και δημιουργικότητα.
Έτσι κάθε Παρασκευή θα ετοιμάζουμε με το pontosnews.gr ένα διαφορετικό πιάτο. Ακολουθήστε μας στο Facebook για να βλέπετε πώς μπορείτε και εσείς να το φτιάξετε, στο βίντεο που γυρίζω εγώ για εσάς.
Η συμμετοχή σας είναι η βασική προϋπόθεση για αυτό το γαστρονομικό ταξίδι που ετοιμάσαμε. Σας περιμένω με τις ιδέες, τις προτάσεις, ακόμα και τις δικές σας συνταγές.
Σάββας Καρίπογλου