«Τα 100 σου χρόνια, μονάχα η αρχή…»
Έναν αιώνα της γιορτάζει σήμερα η ΑΕΚ, η ομάδα που ιδρύθηκε με σημαία την προσφυγιά και τις μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες.
Δύο χρόνια μετά τον μεγάλο διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, το 1924 μια παρέα προσφύγων της Πόλης προέβη σε μία κίνηση σταθμό στην αθλητική και όχι μόνο ιστορία της Ελλάδας. Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός συλλόγου, ο οποίος θα μπορούσε να ενώσει τα όνειρά τους, έφερε στο προσκήνιο μια από τις μεγαλύτερες ομάδες που «γεννήθηκαν» στην Ελλάδα. Τρία γράμματα, μια ιστορία: Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως…
«Μια ιστορία από την Πόλη…» τραγουδούν οι οπαδοί της ΑΕΚ, καθώς η προσφυγική της καταγωγή την ορίζει και την καθορίζει από το 1924.
Στις 13 Απριλίου του 1924 στο κατάστημα αθλητικών ειδών του Αιμίλιου και του Μενελάου Ιωνά στην οδό Βερανζέρου στην Ομόνοια, ύστερα από απόφαση του Σπανούδη, του Ελεόπουλου, των αδερφών Ιωνά, του Δημόπουλου και των άλλων παιδιών, δημιουργήθηκε η ΑΕΚ. Οι άνθρωποι αυτοί εμπνεύστηκαν την σύσταση ενός συλλόγου που θα πρεσβεύει τις αξίες των προσφύγων της Πόλης και θα μπορέσει να τους δώσει πίσω τη χαμένη τους περηφάνια. Μια ομάδα που θα ταυτίζεται με την προσφυγιά και τις αλησμόνητες πατρίδες.
Πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ ήταν ο δημοσιογράφος, και μετέπειτα βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση Βενιζέλου Κωνσταντίνος Σπανούδης, αντιπρόεδρος ο καθηγητής Νίκος Ελεόπουλος, ενώ μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου αποτελούσαν οι Τιμολέων Τάγαρης, Μενέλαος Καροτσιέρης, Μίλτος Ιερεμιάδης και βέβαια ο Ιωνάς (αργότερα διετέλεσε και πρόεδρος) και Δημόπουλος.
Το καταστατικό κατατέθηκε στις 7 Ιουλίου του 1924 και στις 18 Σεπτεμβρίου το Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε τη σύσταση του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως.
Η ομάδα που ενσάρκωσε τις μνήμες και τα αθλητικά όνειρα των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις πατρογονικές τους εστίες και να έρθουν πρόσφυγες στη μητέρα Ελλάδα, άρχισε να μεγαλώνει και να τους κάνει υπερήφανους με τους εντός γηπέδων αγώνες της.
Διακρίσεις, τίτλοι και παράσημα
Στα 100 της χρόνια και τι δεν πέτυχε. Με τον ιδρώτα λίγων προσφυγόπουλων έφτιαξε πρόχειρα το πρώτο της σπίτι και να το εξελίξει στο ωραιότερο ιδιόκτητο γήπεδο στην Ελλάδα. Δημιούργησε πολύ γρήγορα μία μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη εντός συνόρων και να αρχίσει να κατακτά τίτλους. Η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που προκρίθηκε σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκού κυπέλλου και η μοναδική με συμμετοχή στους «8» και στα τρεις διοργανώσεις της UEFA.
Κατάφερε να σηκώσει ολόκληρη την Ελλάδα στις πλάτες της με το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο του ελληνικού αθλητισμού το 1968 και την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο μπάσκετ κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων και περνώντας στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες. Ανέδειξε τεράστιες φυσιογνωμίες αθλητών και ποδοσφαιριστών, που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Προκρίθηκε στους «4» του Κυπέλλου UEFA το 1977, ανατρέποντας ήττα με 3-0 στο πρώτο ματς. Έπαιξε το ωραιότερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα την τριετία (1992-94) των τριών συνεχόμενων πρωταθλημάτων. Αψήφησε τον πόλεμο και αγωνίστηκε κόντρα στις βόμβες του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι το 1999.
Το 2013 η ΑΕΚ έζησε τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της, γνωρίζοντας τον υποβιβασμό στη Γ’ Εθνική, αλλά επέστρεψε πιο δυνατή. Το 2016 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας και το 2018 αναδείχτηκε πρωταθλήτρια. Στο μπάσκετ ξεπέρασε τα δύσκολα χρόνια, το 2018 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας και το Basketball Champions League, ενώ το 2019 έβαλε και το πρώτο Διηπειρωτικό στη συλλογή των τροπαίων της. Το 2020 συνεχίστηκε το σερί τίτλων, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Επιτυχίες η ΑΕΚ έχει και στα άλλα της τμήματα, όπως το βόλεϊ, το χάντμπολ, τον στίβο.
Σήμερα, η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως συμπληρώνει 100 ένδοξα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων τίμησε τον ελληνικό αθλητισμό εντός και εκτός συνόρων, έχοντας πάντα ως οδηγό το εμπνευσμένο από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία έμβλημά της, τον Δικέφαλο Αετό, να ατενίζει περήφανα σε Ανατολή και Δύση και φυσικά μέσω των χρωμάτων της… του κίτρινου και του μαύρου.
Επιστροφή στα άγια χώματα και την «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena»
Το όνειρο των φίλων της ΑΕΚ για δύο δεκαετίες δεν ήταν άλλο από το γήπεδο στη Νέα Φιλαφέλφεια. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα τον Σεπτέμβριο, καθώς στις 30/9/2022 η Ένωση επέστρεψε στο σπίτι της. Στα λαμπρά εγκαίνια της «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena», δεν έλειψε κανείς. Ολες οι μεγάλες δόξες της ήταν εκεί, ακόμα και αυτοί που δεν πρόλαβαν να δουν το γήπεδο ολοκληρωμένο, καθώς η ΑΕΚ και οι φίλοι της φρόντισαν να τους θυμηθούν και να τους τιμήσουν. Το πανό «παππού γύρισες σπίτι σου» και το σύνθημα «πατέρα το γήπεδο έγινε», μαζί με βίντεο γεμάτο μνήμες και θύμησες από το ένδοξο παρελθόν της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν ενδεικτικά της βραδιάς εκείνης, που δεν θα την ξεχάσει κανείς. Το νέο γήπεδο έδωσε στην ομάδα τη δυναμική που της έλειπε στα τόσα χρόνια προσφυγιάς και η ΑΕΚ κατέκτησε το νταμπλ, ολοκληρώνοντας ιδανικά την πρώτη σεζόν στο σπίτι της.