Αν και αναμενόμενο, δεν παύει να είναι πρωτοφανές: Από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως σήμερα, μετά από 15 χρόνια παρατήρησης, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ φέτος δεν επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού της γρίπης σε κανένα κλινικό δείγμα! Και στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η δραστηριότητα παρέμεινε σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.
Με ποιον, όμως, τρόπο ο κορονοϊός «εξαφάνισε» τη γρίπη; Θα γίνει το ίδιο και του χρόνου; Πώς θα παρασκευαστεί το νέο αντιγριπικό εμβόλιο;
Μιλώντας στον Μανώλη Κεφαλογιάννη για το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δρ Θάνος Κοσσυβάκης, μοριακός βιολόγος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης και Λοιπών Αναπνευστικών Ιών Νοτίου Ελλάδος, εξήγησε ότι η πανδημία του ιό SARS-CoV-2 φαίνεται να έχει συνολικά επηρεάσει τις επισκέψεις στις δομές για αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης.
«Επιπρόσθετα, το lockdown, το αντιγριπικό εμβόλιο που έκανε πολύ μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και η χρήση μάσκας έχτισαν τείχος προστασίας έναντι της γρίπης», πρόσθεσε.
Εάν τη χειμερινή περίοδο 2021-2022 χρειαστεί να ληφθούν περιοριστικά μέτρα, τότε είναι πιθανό να «εξαφανιστούν» και πάλι τα κρούσματα γρίπης. Βέβαια, όπως σημείωσε ο δρ Θάνος Κοσσυβάκης, όλα θα εξαρτηθούν από το νέο αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο θα σχεδιαστεί με βάση τα ελάχιστα στελέχη που απομονώθηκαν τη φετινή περίοδο.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, οι αποστάσεις, η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, η ατομική υγιεινή, ο καθαρισμός και η απολύμανση χώρων, επιφανειών και αντικειμένων, δεν… αφορούν μόνο τον κορονοϊό, αλλά και τον ιό της γρίπης.
«Όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης, όμως, είναι ο εμβολιασμός με το αντιικό εμβόλιο, που όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα προφυλάσσει από τη μετάδοση και συμβάλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές», κατέληξε.