Τη βεβαιότητά του ότι «φτάνουμε στο τέλος της νύχτας» και ότι μέχρι το Πάσχα θα είμαστε πιο ασφαλείς και το καλοκαίρι ελεύθεροι, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο δίμηνο, τονίζοντας την αισιοδοξία του ότι θα είναι το τελευταίο. «Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων» εξήγησε.
Όπως είπε, η Ελλάδα αντιμετώπισε επιτυχημένα την υγειονομική κρίση σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, και υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας, γι’ αυτό απαιτείται αναπροσαρμογή των περιοριστικών μέτρων.
«Φυσικά και έγιναν λάθη, πρώτος τα έχω αναγνωρίσει. Όμως, η εικόνα καταστροφής είναι ένα ψέμα που αδικεί τη χώρα, αλλά κυρίως προσβάλει όλους όσοι ξεπερνούν τον εαυτό τους παλεύοντας κάθε μέρα» δήλωσε.
Όπως είπε, η Ελλάδα είναι στην 23η θέση σε θανάτους από την Covid-19 και στην 5η θέση ευρωπαϊκά σε ό,τι αφορά τους πολίτες που έχουν καλυφθεί πλήρως εμβολιαστικά. Παραδέχθηκε, εντούτοις, ότι στο ζήτημα των τεστ η χώρα είναι κοντά στον μέσο όρο.
Υπενθύμισε ότι από αυτό το σαββατοκύριακο επιτρέπονται εκ νέου οι διαδημοτικές μετακινήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε ανοιχτούς χώρους. «Εάν το μέτρο αυτό τηρούνταν για μεγάλο διάστημα θα λάμβανε ταξικό χαρακτήρα και θα αδικούνταν άτομα που δεν μένουν στα προάστια» πρόσθεσε.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αν διαπιστωθεί ότι αυτή η μικρή χαλάρωση οδηγήσει ξανά σε φαινόμενα συνωστισμού, «οι περιορισμοί μπορεί να επιστρέψουν». Ως εκ τούτου, κάλεσε τους πολίτες να εκμεταλλευτούν λελογισμένα αυτή την «ανάσα ελευθερίας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και διαπίστωσε ότι υπάρχει κούραση του κόσμου, υπογράμμισε ότι υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη κούραση των υγειονομικών. «Η αυτοκυριαρχία από το φόβο του 2020, κινδυνεύει να μετατραπεί σε απειθαρχία» σημείωσε.
Μίλησε για αύξηση των ΜΕΘ, προσλήψεις χιλιάδων και συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ζήτησε από τους νέους, «που αισθάνονται άτρωτοι», να τηρήσουν τα μέτρα, και σημείωσε ότι το επόμενο δίμηνο υπάρχουν δύο ακόμα σημαντικά εργαλεία: τα εμβόλια και τα self-tests.
«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που προχωρά στη μαζική προμήθεια τέτοιων τεστ στους πολίτες της» ανέφερε και παράλληλα υποστήριξε πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά με πολύ καλό ρυθμό, αναλογικά με τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων.
«Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουμε καταφέρει να προστατεύονται με τουλάχιστον μία δόση όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες» επανέλαβε ο πρωθυπουργός, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσει για την προμήθεια περισσότερων εμβολίων.