Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες έχουν αναλύσει το πλεονέκτημα έδρας σε διάφορα αθλήματα, αλλά για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν τι συμβαίνει όταν οι ποδοσφαιρικές ομάδες παίζουν για πολύ καιρό σε άδεια γήπεδα.
Έτσι, οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Κολονίας και της Πάντερμπορν «εκμεταλλεύθηκαν» την πανδημία αφού είχαν στατιστικά από πάνω από 1.000 αγώνες που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών τα οποία συνέκριναν με τα στατιστικά από 35.000 αγώνες που έγιναν με θεατές.
Όπως αναφέρουν στη δημοσίευσή τους στο περιοδικό PLoS One, αυτό που διαπίστωσαν με έκπληξη είναι ότι ακόμα και με άδεια γήπεδα το πλεονέκτημα έδρας παραμένει σημαντικό.
«Απρόσμενα, οι ομάδες που παίζουν στην έδρα τους συνεχίζουν να αποδίδουν σαφώς καλύτερα σε σχέση με τις φιλοξενούμενες, παρόλο που δεν υπάρχουν θεατές, πράγμα που σημαίνει ότι το πλεονέκτημα της έδρας δεν οφείλεται πρωτίστως στην παρουσία των θεατών», σημειώνεται.
Εντούτοις, αυτό που φαίνεται να αλλάζει είναι η συμπεριφορά των διαιτητών, που δεν έχουν την πίεση της εξέδρας. Με βάση τη στατιστική ανάλυση, οι φιλοξενούμενες ομάδες είναι πιθανότερο να «φορτωθούν» με φάουλ, κίτρινες και κόκκινες κάρτες όταν η εξέδρα φωνάζει, ενώ στα άδεια γήπεδα εν μέσω πανδημίας αυτή η μεροληψία σχεδόν εξαφανίστηκε.
Επιπρόσθετα, οι ομάδες που παίζουν στην έδρα τους, αλλά χωρίς θεατές, κάνουν λιγότερα σουτ και κυρίως λιγότερα πετυχημένα σουτ που «μεταφράζονται» σε γκολ.