Αποκλειστικά γεύσεις της θάλασσας με έμφαση στα ελληνικά προϊόντα θα κυριαρχούν –λόγω και της Σαρακοστής– στο δείπνο που θα παραθέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Το γεύμα θα έχει την υπογραφή του Λευτέρη Λαζάρου, του πρώτου Έλληνα σεφ που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin.
Ο δημοφιλής σεφ έλαβε εντολή από την Προεδρία της Δημοκρατίας, να ετοιμάσει συνολικά 45 πιάτα για το βράδυ της 24ης Μαρτίου, σε ένα δείπνο όπου θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας.
Οι υψηλοί προσκεκλημένοι του Προεδρικού Μεγάρου, ανάμεσά τους ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου Κάρολος και η σύζυγός του, δούκισσα της Κορνουάλης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η σύζυγός του Άντρη, καθώς και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, θα απολαύσουν γεύσεις υψηλής γαστρονομίας.
Τι περιλαμβάνει το μενού
Το καλωσόρισμα θα γίνει μ’ ένα μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού.
Το πρώτο πιάτο θα αποτελείται από σούπα κακαβιάς με πεσκανδρίτσα από την Εύβοια και λάδι Καλαμάτας, ενώ το δεύτερο πιάτο θα είναι ένας κιμάς γαρίδας σε ζωμό θαλασσινών τυλιγμένος σε φύλλο λάχανου με κρόκο Κοζάνης.
Θα ακολουθήσει φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και ντοματίνια Κρήτης, ενώ το επιδόρπιο περιλαμβάνει λευκή σοκολάτα με μαστίχα Χίου και φιστίκια Αιγίνης.
Φυσικά, τα κρασιά θα είναι λευκά, από τον ελληνικό αμπελώνα, και το δείπνο θα κλείσει με γλυκό κόκκινο κρασί «Αποσπερίτη» από την Οινοποιητική Λειψών.
Από το μενού αποκλείστηκε η σφυρίδα –σήμα κατατεθέν των επίσημων δείπνων της Προεδρίας κατά το παρελθόν–, προκειμένου οι προσκεκλημένοι να δοκιμάσουν γεύσεις «ταπεινές», ατόφιες, από την ελληνική θάλασσα.